Szabadtéri tűzhelyek

Kerti kiegészítők Kerti tűzhely Tűzhely Modern kertek

A hosszú, forró nyári estéken mindenki szeret sokáig kint időzni a szabadban. Ahogy vége a nyárnak és még kint lehet lenni a szabadban ismételten felértékelődnek a szabadtéri helyek. Az esti üldögélések színfoltja az éjszakai világítás illetve a tűzhelyek, a tűz látványa.

A tűz nemcsak megnyugtat, hanem világosságot és meleget is ad. Sokaknak elég a tűz látványa, mások boroztatnak és beszélgetnek, így pihenik ki a nap fáradalmait. Mások pedig a szabadtéri sütögetésben lelik örömüket.

Több írásunkban is említettük már, hogy manapság a modern kertépítészet a kertet (jellemzően a kis alapterületű, netán tetőkerti tereket), mint a lakás egy részének, a lakás folytatásának tekinti. Most néhány olyan példát mutatunk be, ahol a kert, a kerti tűzakóhelyek, mintegy az élettér folytatásaként lettek kialakítva.

Ez a tűzrakóhely egy aprócska kertben, egy támfal előtt lett kialakítva. Jól látszódik, hogy az építész ténylegesen kitolta a nappalit a szabad ég alá.

Kandalló 4. kép

A következő képen gyakorlatilag egy fedél nélküli nappalit látunk. A teljes tervezés központi eleme a kandalló volt. Úgy lett kialakítva az egész ház és az udvar, hogy a külső- és a belső kandalló azonos kéményt használjon. Egy ilyen elrendezésben szinte egész évben nyárias meleg hangulat uralkodik, mind kint, mind bent.

Kandalló 1.

Szintén egy eléggé egyedi elképzelés az apró udvar, a pihenő és étkező funkciók párosítására. Az egész kert tulajdonképpen ebből az alig 50 nm-es területből áll. A jobb helykihasználás miatt az asztal egybe lett építve a tűzrakó hellyel. (A kerti grillek cikkünkben bemutattunk már egy pár ilyen példát.)

Kandalló 2.

Egy példa arra mit csináljunk, ha tényleg nagyon kicsi helyünk van. Tűzhely, medence és pihenőágy alig 30 nm-en.

Kandalló 3