Találatok: Kertfenntartás

Kertelünk kft. logója

Kertfenntartás

Kedves Látogató!

Kapacitáshiány miatt újabb kertfenntartási munkákat sajnos nem tudunk idén vállalni! Kerttervezési és kertépítési kivitelezési szolgáltatásunk azonban változatlanul elérhető 2021-ben is!

Üdvözlettel: Kertelünk Kft. csapata


Öntöző a kertben

Könnyen fenntartható kert

Megrendelőnk igényének megfelelően az újépítésű ház köré egy ún. könnyen fenntartható kertet alakítottunk ki, ahol a gyepszőnyegezéssel nyert nagyméretű zöldfelület és az azt körülölelő ágyások vízellátását az általunk telepített automata öntözőrendszer biztosítja.


Őszi kertépítési munka

Kertépítés és egyéb kerti munkák ősszel

A kertépítés időpontjának megválasztásakor a kerttulajdonosok, megrendelők rendszerint a tavaszi munkálatokat részesítik előnyben, melynek indoka egyfelől abban keresendő, hogy így már a kertépítés első évében (egész nyáron és ősszel) élvezhetik újdonsült kertjüket a házigazdák, másfelől a tél elmúltával, a tavasz beköszöntével köztudottan együtt jár az emberek megújulás, újítás iránti vágyának és tenni akarásának a felerősödése, amely a ház körüli munkák, így a kert rendbetételének mielőbbi elvégzését is igényli.


Könnyen fenntartható zuglói kert

Könnyen fenntartható kert Budapest XIV. kerületében

Az itt bemutatott zuglói kertet a ház formavilágának megfelelően modern stílusban terveztük meg, ahol a gyep uralkodik, amely köré könnyen fenntartható növényeket terveztünk és telepítettünk, ezáltal biztosítva a kert egészének, ápolt megjelenésének fáradságtól mentes fenntarthatóságát.


Kertelünk kft

Gyomirtás és növényvédelem

A gyomok között különböztetünk évelő és egyéves gyomokat. A kert nagyobb "ellenségei" az évelő gyomok, mint például a lórom, a boglárka, az apró szulák, vagy a kúszófüvek. Utóbbiak közé tartozik a tarack is, melynek jelenléte és agresszív terjedése főként a gyepesítés eredményességét veszélyezteti.


Kertelünk jel

Növények károkozói

Növényvédelmi cikksorozatunkat folytatva, az alábbiakban mutatjuk be a növényi káros elváltozások harmadik nagy okcsoportjának számító állati kártevőket vagy más néven a növényi károkozókat.


Téli kertelünk logó

Kertépítés télen

Télen sem szabad elhanyagolni a kertünket, ezért összegyűjtöttünk Önöknek egy-két aktuális teendőt!


Logó új

Növények betegségei

Az élettani eredetű elváltozások kiváltó okának megállapítása és így a probléma orvoslása azért nehéz, mert ezekben az esetekben nem találunk a növényen káro­sító állatot vagy például a gombás fertőzésre utaló jeleket.


Tavaszi kertépítés

Kertépítési teendők és kerti munkák tavasszal

Kertépítési tevékenységek és teendők tavaszra illetve nyárra.


Metszőollós bácsi

Kertek, parkok fenntartása

Az épített kertek és parkok egyaránt mesterségesen létrehozott, ám élő ökorendszerek, melyek fennmaradásához és a várt irányba történő fejlődéséhez rendszeres emberi tevékenységre, az ún. kertfenntartási, illetve parkfenntartási munkák elvégzésére van szükség.


Őszi naplemente

Őszi kerti munkák 1. rész

Az ősz beköszöntével, az időjárás lehűlésével kertünket érdemes és szükséges felkészítenünk a télre. A téli, fagyos időre való felkészülés során a kertben élő növényekre és állatokra, valamint kerti berendezéseinkre, eszközeinkre egyaránt gondolni, azokról gondoskodni kell.


Fűnyírós bácsi

Hasznos tanácsok

A fa koronájának is szüksége van a levegőre és a fényre, így tud ideális módon fejlődni a növény. A gyümölcsfákat és a díszbokrokat is rendszeresen metszeni kell, hogy megfelelően virágozzanak, fiatalok és egészségesek maradjanak, jó termést hozzanak.


Növényvédő vegyszer

Növényvédő szerek használata

Még a legnagyobb odafigyelés és leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy növényeink valamelyike elégtelenül fej­lődik, a levelei sárgulnak vagy bebarnulnak, netán foltosodnak, vagy akár le is hullanak, esetleg az egész növény elpusztul.


Logó

Őszi kerti munkák 3. rész

A nyári gyomlálás, ültetés, vetés és betakarítás után érdemes elgondolkodni azon, hogy a következő évben mit szeretnénk termeszteni kertünkben. E téren is támpontot jelentenek a kertészkedő ember számára a régi parasztkerti hagyományok.


Rózsa ősszel

Aktuális őszi teendők a kertben

Sokszor már szeptemberben beköszönt az ősz a hűvös időjárással. Kertépítő kalendáriumunk őszi fejezetéhez kapcsolódóan összegyűjtöttük, hogy mit érdemes ilyenkor a kertben elvégezni ahhoz, hogy a növényeknek – és így nekünk is – jó legyen.


Szép balkonnövények

Balkonnövények fenntartása

Néhány információ a balkonládák és növények szakszerű fenntartásáról.


Rendezett mulcsozás

Mulcsozás

A mulcs olyan szerves anyag, amely a talaj felszínének betakarására szolgál. Magyarországon legtipikusabb a fenyőkéreg (azon belül is a "vörös" vagy "borovi" fajta) mulcsként való terítése, de külföldön pl. a kakaóbabhéj – mint a csokoládégyártás egyik mellékterméke – is használatos mulcsozásra.


Növény trágyázás

Tápanyagellátás a kertben

A kerti növények tavasztól őszig fejlődnek a legerőteljesebben, pontosabban akkor, amikor a hőmérséklet és a nedvesség viszonyok megfelelőek számukra. A kertnek különböző növényeit másképpen gondozzuk, vannak kevésbé és erősen metszett felületek, gyorsan és lassan fejlődő növények is. Mindezektől függ a megfelelő tápanyagellátás/utánpótlás is.


Kerti komposzt

Komposztálás

Komposztálni érdemes! Az otthon, a növényi hulladékokból készült trágyaféleség tápanyagban dúsítja a talajt, és mindenféle földtípus szerkezetét javítja a kertben. A rostált, érett komposztot egyúttal cserepes növényeink földkeverékének előállításához is felhasználhatjuk.


Mukátlik visszavágása

Tavaszi növényápolási tudnivalók

Tavasszal időszerű, hogy a teleltetőbe – így például teleltető fólia alá – behordott vagy egyébként a megfelelő beltéri helységekben teltetett cserepes, dézsás, illetve balkonládában nevelt növényeinket újra felkészítsük a tavasztól őszig tartó vegetációs időszakra.


Öntözés szakszerűen

8+1 tanács a kert nyári gondozásához

Nyáron érnek a gyümölcsök, forróság van, növekednek a gyomok… Néhány hasznos tanácsot nyújtunk a kert könnyebb fenntartásához.