Tavaszi növényápolási tudnivalók

Tavaszi kerti munkák Növényvédelem Kertfenntartás tavasz

Tavasszal időszerű, hogy a teleltetőbe – így például teleltető fólia alá – behordott vagy egyébként a megfelelő beltéri helységekben teltetett cserepes, dézsás, illetve balkonládában nevelt növényeinket újra felkészítsük a tavasztól őszig tartó vegetációs időszakra.

Muskátlik visszavágása

Szinte minden kertbarát nevel otthon muskátli (Pelargonium) töveket. Ha a növényeket ősszel nem vágtuk vissza, márciusban ez aktuálissá válik. A hajtások kurtításával újabbak keletkeznek, a növények bedúsulnak. Ez azért is fontos, mert a muskátlik a fiatal, éves hajtásokon fejlesztik virágzataikat: minél több fiatal hajtást nevel a növény, annál több virágban gyönyörködhetünk a nyár folyamán. Amennyiben pincében, sötétben (és szárazon) teleltettük a növényeket, úgy kora tavasszal ültessük át a töveket friss földkeverékbe, majd helyezzük világos helyre őket. A tavaszi melegebb és fényesebb időjárás hatására a növények ismételten hajtani kezdenek.

Ha télen nem tettük meg, tavasszal mindenképpen vágjuk vissza a muskátlikat

Leanderek átültetése

Sokak által kedvelt mediterrán növény a leander (Nerium oleander). Ezt a növényt is tavasszal célszerű átültetni. Az előzőnél csak kevéssel nagyobb cserépbe helyezzük át, mert a gyökerek kezdetben lefelé növekednek és az edényben a felső réteget nem használják ki. Így is viszonylag gyorsan válik nagy méretűvé a leander, melyet dézsás növényként tarthatunk. Amikor már akkorára nőtt és olyan nagy cserépben van, hogy a továbbiakban nem tudjuk megfelelően mozgatni vagy átültetni, akkor kora tavasszal legalább a felső 5-10 cm-es talajréteget cseréljük ki a leander ültetőközegéből. Ezt a műveletet éles késsel érdemes elvégezni, mert a nagy növények gyökerei teljesen átszövik az ültetési közeget. A nagy dézsában nevelt növényeknél, így a leandereknél is, a földkeverékbe keverjünk finomszemcsés agyagos földet, esetleg apróbb agyag granulátumot, így a keverék szerkezete tartósabb és levegősebb lesz, ami a gyökerek fejlődését jobban elősegíti.

Kínai rózsa megmetszése

A kínai rózsát (Hibiscus syriacus hibridek) is metsszük meg, ha erre ősszel nem került sor. Meleg, világos helyen teleltetve télen is virágzik, de hajtásai megnyúlnak és ritkás marad a bokor. A kínai rózsa is az éves hajtásokon virágzik, ezért a kora tavaszi metszéssel több hajtást és virágot fejleszt a nyáron.

A kínai rózsát is metszük meg

További hasznos tanácsok tavaszra

Fontos, hogy az egyébként sok fényt vagy közvetlen napsütést tűrő növényeket is szoktatni kell a szabadban majd őket érő erőteljesebb napsugárzáshoz.

Sajnos sokan esnek abba a hibába, hogy leandereket vagy például a kaktuszokat a teleltetés után közvetlenül egy erősen napos helyre teszik ki a szabadba. Mivel ez az átmenet nélküli körülményváltozás a növénynek egy igen erős fény-stresszt jelent, így ezen eljárás következtében a növények jellemzően elfehérednek, majd lehullnak a leveleik, de rosszabb esetben akár el is pusztulhat a teleltetésből így kivett növény.

Mindezen kellemetlenségek elkerülése érdekében a fagyveszély elmúltával kezdetben csak félárnyékos, illetve árnyékos kert vagy terasz részre tegyük ki az egyébként szabadban tartott növényeinket. Ez az átmeneti, akklimatizációs időszak akár egy hétig is eltarthat. Ezután vigyük csak közvetlenül benapozott helyre a napsütést tűrő, azt kedvelő növényeket.

A szobanövények többsége árnyékban növő trópusi levéldísznövény. Ilyen a futóka (Epipremnum vagy Scindapsus), a vitorlavirág (Spathiphyllum), a rákvirágok (Aglaonema fajok), a csokrosinda (Chlorophytum comosum), a pletykák (Tradescantia, Zebrina fajok), és még sok más növény. Ezek mindegyikére jellemző, hogy nyáron jól érzi magát a szabadban a közvetlen napütéstől mentes, de világos helyeken. A tavaszi átültetés után, április-májusban ezeket a növényeket is kitehetjük a szabadba, így télire szép és egészséges növényeket vihetünk vissza beltéri növénydekorációként a lakásunkba, házunkba.