Kertépítés Budapest XVII. kerületében: egy mediterrán kert kialakítása

Mediterrán kert Így dolgozunk Trendek Kertépítés Budapesten képes referenciák

A mediterrán kert az egyik legkedveltebb kerttípus napjainkban. A mediterrán kertek tervezése és kialakítása a Kertelünk Kft. egyik fő profilja. Az itt bemutatásra kerülő, mediterrán stílusban épült kertet is cégünk építette 2017-ben.

A mediterrán stílusban épült villa teraszát egy kerti tó köti össze a kerttel

Ebben a kertben a ház és a kerítés stílusa egyértelművé tette az építendő kert típusát is: egy igazán mediterrán hangulatú kert kialakítását tette lehetővé, és egyben szükésgessé. A terrakotta színű téglával kirakott ház és kerítés remek összhangban áll az elkészült kerttel.

A mediterrán hangulat érzetét a szomszédok kertjeiből látható idősebb növények is elősegítik, ilyen pl. a lilaakác kék virágszínű változata (Wisteria chonensis).

A gyalogos és a kocsibejáró is terrakotta-szürke térkővel borított, így a házzal együtt rusztikus hangulatot nyújt. A kerítés részben téglával rakott, a tetején pedig festett faelemekkel magasított. A kerítés mellett egy sorban, váltakozó fajú és fajtájú növényekkel ültettünk be sövényt. Idővel ez a növénysor jelentősen növeli majd a természetesség hatását. Ezt a növények köré kiszórt fakéreg-mulcs is erősíti, ami egyrészt a gyomosodást gátolja, másrészt a szükséges öntözővíz mennyiségét is jelentősen csökkenti. A kiültetett növények között több télizöld és fenyőféle található meg. A színes levelű fajtákkal a téli színszegény időszak is vidámabbá tehető.

A gyalogos bejáró lépcsője mellett a mediterrán hangulatot erősítő, dőlt helyzetű amfóra is helyet kapott az ágyásban, ebbe a gyakoribb öntözést kívánó egynyáriak és kétnyáriak kerülnek. A kertben megfelelően kevés számú fa-méretű növényt ültettünk, hogy a benapozottság a későbbiekben is megmaradjon.

Mivel a terület lejtős, ezért a ház terasza és az utcafront közé eső területen enyhe lejtésű, így könnyen gondozható gyepfelületet terveztünk. A gyep és a terasz között nagyobb sziklákból álló ún. sziklakibúvásos sziklakertet építettünk. Ebbe a kertrészbe is nagyobb méretű növényeket ültettünk, amik a nagyobb sziklákkal jó egyensúlyt tartanak és a biztonság érzetét keltik. A teraszon és a kert más részein dézsás növények találhatók a fagymentes időszakban.

A ház bejárata mellett egy nagyobb örökzöld magnóliát ültettünk. Ez a növény magában is mutatós, szoliter fa, télizöld levelekkel és nagy, fehér virágokkal. A bejárati ajtó körül gazdag, még Rhododendron-t is felsoroltató, vegyes ágyásokat telepítettünk.

A kert hátsó felében, a baloldali részen téglafallal emelt ágyást építettünk haszonkerti célokra. A téglafal tetejére lapos gömb alakú Thuja occidentalis ’Danica’ fajtából ültettünk sövényt, ami a későbbiekben sem árnyékolja le a veteményt. A zúzott kővel borított művelőútról könnyen gondozható a csepegtető testekkel felszerelt, automata öntözőrendszerrel felszerelt zöldséges-fűszeres kert.

Nemcsak a bejárat, hanem a kert összes kerítése mellett sövény található, vegyes növényfajokból. A ház hátsó része is nagyban füvesített, ami a terület használhatóságát jelentősen növeli. A gyep közepén egy nagyobb, nem erős árnyékot adó fenyőt meghagytunk a területrendezés után, ennek a tövébe kerti ivókutat telepítettünk.

A kerítés hátsó traktusát vakablakok díszítik. Az egyébként nagy felületű téglakerítés monotonitását a vakablakok mellett egyenetlen szélességű, régi idők kertjeit felidéző emelt ágyással törtük meg. Ugyanezt a célt szolgálja a viszonylag nagy méretű kút is. A ház mellett ugyancsak a mediterrán kertekre jellemző, kisebb pihenő szakítja meg a gyep egyenes vonalát.

A haszonkerttel szemben, a hátsó kert jobb oldalán építettük meg a kerti sütögetőt, melynek környezetét egyrészt zúzott kővel, másrészt az étkező bútorok kihelyezését könnyítendő, nagyméretű térkövekkel borítottuk. A sütögető kerek formájú, minden oldalról könnyen elérhető és terméskövekkel díszített – így a mediterrán kertbe ez is jól illik. A sütögető és a kiülő rész között vékony sávban kéreggel borított ágyás helyezkedik el, ami jól védi a felverődő kisebb kődarabkáktól a térkövezett részt.

A sütögető és kiülő részt terméskövekből kirakott, romantikus kerti úton közelíthetjük meg. A lépcsők mellett színes növényekkel (Heuchera fajták) beültetett ágyás töri meg a gyep és a támfalak merevségét. Tavasszal díszítő, csüngő ágrendszerű, gyenge növekedésű fűz jelzi, hogy a kert központi elemét jelentő kerti tóhoz közeledünk.

A mediterrán teraszt körülölelő sziklakertből mesterséges „patakocska” csörgedezik, amely a kerti tó vizét táplálja – köszönhetően a nagyteljesítményű keringető szivattyúnak.

⬇ További képek ⬇