Okosotthonhoz okoskert

Mégis hogyan lehet egy kert okos? Teszik fel sokan a kérdést magukban e kifejezés hallatán, pedig a válasz igen egyszerű. Attól lesz a kert okos, hogy okosotthon megoldásokkal van tele. Miért kellene, hogy egy okosotthon „okossága” véget érjen a ház külső falainál? A technológia adott, alkalmazható hát a ház kültéri nappalijában, a kertben is.

Az elmúlt pár évben robbanásszerű fejlődés volt tapasztalható az okosotthonok terén, és ez csak gyorsulni fog a következő években, ezért mi magunk is csatlakoztunk ehhez a jövőbemutató trendhez, és erre szakosodott partnercégek bevonásával bővítettük szolgáltatási körünket a Smart Home megoldások kerti adoptációival.

modern-medences-kert_1.jpg

Robotfűnyíró telepítése

Robotfűnyíró telepítést már jóideje kérnek tőlünk ügyfeleink, de meglepő módon a ma elterjedt robotfűnyírók többsége csak közvetett módon sorolható az okosotthon megoldások közé, mert csak a drágább típusok rendelkeznek igazi „okos megoldásokkal”, amikor is egy applikáción keresztül kommunikálhatunk a fűnyíróval, módosíthatjuk a működési idejét, vagy maga az eszköz küld nekünk riasztást, ha például felborul.

husquarna-robotfunyiro_1.jpg

Az egyszerűbb darabok is szépen végzik a dolgukat, egyértelműen a kényelmünket szolgálják, vitathatatlanul XXI. századi technikai megoldásnak számítanak, de pusztán mechanikus szerkezetek. A Husqvarna ugyanakkor kifejlesztette a csúcstechnológiát jelentő GPS alapú modelljét, melynél már nem mechanikus úton történik a telepítés, hanem virtuális kerítés szabja meg, hogy a robotfűnyíró mekkora területet nyírjon le, de beletelik még pár évbe, mire ezek a gépek a mindennapok részét fogják képezni.

okos-kert_1.jpg

Addig is igény szerint telepítjük hagyományos módon a „normál-”, vagy a „smart” robotfűnyírókat. A telepítés ára a kert nagyságától függ, ezért minden esetben egyedi árajánlatot kell készítenünk a telepítésre.

Egyéb okoskert-megoldások a kertépítésben

És vajon mik a további, igazi okoskert-megoldások? Nos, a következő elemek egyvelege:

  • Okos kertibútorok
  • Intelligens öntözőrendszer
  • Okoskamerás védelem
  • Intelligens, adaptív kerti világítás
  • Bluetooth-os kerti kapu
  • Okos árnyékolók
  • Okos kocsibeálló

Cikk sorozatunkban fogunk kitérni mindegyikre külön-külön, mert megérdemel mindegyik termékkör egy-egy bővebb leírást, néhány szónál több magyarázatot, továbbá képanyagot, de mielőtt belemerülnénk a részletekbe, érdemes egy pillanatra megállni, és tisztázni, hogy mitől is lehet egyáltalán okos egy árnyékoló, vagy egy kamera, mivel nyújt többet egy intelligens öntözőrendszer egy jól beállított hagyományos automata öntözőrendszernél, és egyáltalán mi az hogy okosotthon?

Sokan használják ezeket a kifejezéseket, mert jól hangzik, mégsincsenek tisztában a jelentésével és azzal, hogy pontosan mit is takar. Ha definíciószerűen akarjuk megközelíteni, akkor gyengeáramú épületautomatizálásról van szó, de látni kell, hogy ezeken a kereteken már túllépett ez a fogalom.

A helyes megközelítés az, hogy az „okos megoldások” a jelenleginél is kényelmesebbé, áttekinthetőbbé és biztonságosabbá teszik életünket elsősorban az Internetes hálózati kommunikáció révén, valamint az eszközökbe programozott mesterséges intelligencia révén. Így jutunk többlet információkhoz, és szabhatjuk testre működésüket, a saját igényeinknek megfelelően bármikor, bárhonnan, akár épp működés közben is. Konkrét példával élve egy „normál” automata önötözőrendszer ugyanúgy a kényelmünket szolgálja, de nincs benne visszacsatolás, kétirányú kommunikáció, interaktivitás.

ontozo-rendszer_1.JPG

Egy intelligens rendszer nem feltétlenül öntöz akkor, amikorra be van programozva, hanem mérlegel. Ha például úgy érzékeli, hogy kerti party van a kertben, akkor nem kapcsol be. Ha a talajszonda azt jelzi, hogy elég nedves a talaj, és az időjárás állomás eső érkezését jósolja, akkor szintén nem indul be, hiszen teljesen felesleges locsolni, ugyanakkor azokat a növényeket, amik vízigényesebbek, adott esetben több vízzel látja el. Ezzel vizet és energiát takarít meg, ugyanakkor hatékonyabban gondozza kertünket.

Cégünk komplex szolgáltatás keretében, szakvállalkozó partnerek bevonásával biztosítja a hagyományos kertépítésen túl az okosotthon-megoldásoknak megfelelő okoskert-megoldásokat. Ezt jó szívvel ajánljuk nem csak saját tulajdonú kertesházak vagy társasházak esetén, hanem ingatlanfejlesztőknek is. Mint ahogy az ingatlanok értékét növeli az, ha Smart Home Ready-ként építik vagy újítják fel, ugyanez igaz a kertek esetében is, tovább növeli a kertesház értékét, ha „okoskert-ready”-ként van kialakítva.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A legegyszerűbb, ha már a kertépítés során telepítjük a robotfűnyírók működéséhez szükséges határoló-, és vezérlő huzalokat, megfelelő kerti szegélyeket, és csak ezután fektetjük le a gyepszőnyeget, így nem kell a gyönyörűen kialakított kertet később felásni, vagy akár csak a telepítő géppel is bántani. További óriási előnye, hogy a későbbiekben egy robotfűnyíró vásárlása esetén a telepítés csupán annyiból áll, hogy a központi töltő egységet ki kell helyezni és a fűnyírót be kell kapcsolni.

De tudunk okosbútorok telepítéséhez is kiállásokat kialakítani függetlenül attól, hogy milyen okosbútor kerül majd oda. És ugyanígy választhatja az intelligens öntözőrendszert a hagyományos megoldások helyett.

okostelefon-vezerles_1.jpg

Kérje bátran segítségünket akár egyedi megoldások megvalósításához is, az igazán szép kertek építésére szakosodott kertépítő csapatunk nem fél a kihívásoktól, a kertben megoldunk bármit, ami valóban megoldható, de sokszor még azt is, ami elsőre megoldhatatlannak tűnik.