Okosotthonhoz okoskert

Modern kertek Minimalista kert Így dolgozunk Kerttervezés

Mégis hogyan lehet egy kert okos? Teszik fel sokan a kérdést magukban e kifejezés hallatán, pedig a válasz igen egyszerű. Attól lesz a kert okos, hogy okosotthon megoldásokkal van tele. Miért kellene, hogy egy okosotthon „okossága” véget érjen a ház külső falainál? A technológia adott, alkalmazható hát a ház kültéri nappalijában, a kertben is.

Az elmúlt pár évben robbanásszerű fejlődés volt tapasztalható az okosotthonok terén, és ez csak gyorsulni fog a következő években, ezért mi magunk is csatlakoztunk ehhez a jövőbemutató trendhez, és erre szakosodott partnercégek bevonásával bővítettük szolgáltatási körünket a Smart Home megoldások kerti adoptációival.

Modern medencés kert
Mindenkinek az álma: egy modern, medencés kert

Robotfűnyíró telepítése

Robotfűnyíró telepítést már jóideje kérnek tőlünk ügyfeleink, de meglepő módon a ma elterjedt robotfűnyírók többsége csak közvetett módon sorolható az okosotthon megoldások közé, mert csak a drágább típusok rendelkeznek igazi „okos megoldásokkal”, amikor is egy applikáción keresztül kommunikálhatunk a fűnyíróval, módosíthatjuk a működési idejét, vagy maga az eszköz küld nekünk riasztást, ha például felborul.

Husquarna robotfűnyíró a kertben
A kertben pedig egy robotfűnyíró dolgozik

Az egyszerűbb darabok is szépen végzik a dolgukat, egyértelműen a kényelmünket szolgálják, vitathatatlanul XXI. századi technikai megoldásnak számítanak, de pusztán mechanikus szerkezetek. A Husqvarna ugyanakkor kifejlesztette a csúcstechnológiát jelentő GPS alapú modelljét, melynél már nem mechanikus úton történik a telepítés, hanem virtuális kerítés szabja meg, hogy a robotfűnyíró mekkora területet nyírjon le, de beletelik még pár évbe, mire ezek a gépek a mindennapok részét fogják képezni.

Ma már valóság a robotfűnyíró
Pár éve még csak fikció volt, ma már valóság a robotfűnyíró

Addig is igény szerint telepítjük hagyományos módon a „normál-”, vagy a „smart” robotfűnyírókat. A telepítés ára a kert nagyságától függ, ezért minden esetben egyedi árajánlatot kell készítenünk a telepítésre. 

Ha ajánlatot szeretne kérni, kerresen minket:

elérhetőségeinkért klikk ide

Egyéb okoskert-megoldások a kertépítésben

És vajon mik a további, igazi okoskert-megoldások? Nos, a következő elemek egyvelege:

  • Okos kertibútorok
  • Intelligens öntözőrendszer
  • Okoskamerás védelem
  • Intelligens, adaptív kerti világítás
  • Bluetooth-os kerti kapu
  • Okos árnyékolók
  • Okos kocsibeálló

folyamatosan bővülő cikkünkben ki fogunk térni mindegyikre külön-külön, mert megérdemel mindegyik termékkör egy-egy bővebb leírást, néhány szónál több magyarázatot, továbbá képanyagot, de mielőtt belemerülnénk a részletekbe, érdemes egy pillanatra megállni, és tisztázni, hogy mitől is lehet egyáltalán okos egy árnyékoló, vagy egy kamera, mivel nyújt többet egy intelligens öntözőrendszer egy jól beállított hagyományos automata öntözőrendszernél,

és egyáltalán mi az hogy okosotthon?

Sokan használják ezeket a kifejezéseket, mert jól hangzik, mégsincsenek tisztában a jelentésével és azzal, hogy pontosan mit is takar. Ha definíciószerűen akarjuk megközelíteni, akkor gyengeáramú épületautomatizálásról van szó, de látni kell, hogy ezeken a kereteken már túllépett ez a fogalom.

A helyes megközelítés az, hogy az „okos megoldások” a jelenleginél is kényelmesebbé, áttekinthetőbbé és biztonságosabbá teszik életünket elsősorban az Internetes hálózati kommunikáció révén, valamint az eszközökbe programozott mesterséges intelligencia révén. Így jutunk többlet információkhoz, és szabhatjuk testre működésüket, a saját igényeinknek megfelelően bármikor, bárhonnan, akár épp működés közben is. Konkrét példával élve egy „normál” automata önötözőrendszer ugyanúgy a kényelmünket szolgálja, de nincs benne visszacsatolás, kétirányú kommunikáció, interaktivitás.

Automata öntözőrendszer
Ma már automata öntözőrendszer teljesen alapnak számít

Egy intelligens rendszer nem feltétlenül öntöz akkor, amikorra be van programozva, hanem mérlegel. Ha például úgy érzékeli, hogy kerti party van a kertben, akkor nem kapcsol be. Ha a talajszonda azt jelzi, hogy elég nedves a talaj, és az időjárás állomás eső érkezését jósolja, akkor szintén nem indul be, hiszen teljesen felesleges locsolni, ugyanakkor azokat a növényeket, amik vízigényesebbek, adott esetben több vízzel látja el. Ezzel vizet és energiát takarít meg, ugyanakkor hatékonyabban gondozza kertünket.

Cégünk komplex szolgáltatás keretében, szakvállalkozó partnerek bevonásával biztosítja a hagyományos kertépítésen túl az okosotthon-megoldásoknak megfelelő okoskert-megoldásokat. Ezt jó szívvel ajánljuk nem csak saját tulajdonú kertesházak vagy társasházak esetén, hanem ingatlanfejlesztőknek is. Mint ahogy az ingatlanok értékét növeli az, ha Smart Home Ready-ként építik vagy újítják fel, ugyanez igaz a kertek esetében is,

tovább növeli a kertesház értékét, ha „okoskert-ready”-ként van kialakítva.

Mit jelent ez a gyakorlatban? A legegyszerűbb, ha már a kertépítés során telepítjük a robotfűnyírók működéséhez szükséges határoló-, és vezérlő huzalokat, megfelelő kerti szegélyeket, és csak ezután fektetjük le a gyepszőnyeget, így nem kell a gyönyörűen kialakított kertet később felásni, vagy akár csak a telepítő géppel is bántani. További óriási előnye, hogy a későbbiekben egy robotfűnyíró vásárlása esetén a telepítés csupán annyiból áll, hogy a központi töltő egységet ki kell helyezni és a fűnyírót be kell kapcsolni.

De tudunk okosbútorok telepítéséhez is kiállásokat kialakítani függetlenül attól, hogy milyen okosbútor kerül majd oda. És ugyanígy választhatja az intelligens öntözőrendszert a hagyományos megoldások helyett.

Okosotthon mellé okoskert jár
Okostelefonnal vezérelhető kerti berendezések

Kérje bátran segítségünket akár egyedi megoldások megvalósításához is, az igazán szép kertek építésére szakosodott kertépítő csapatunk nem fél a kihívásoktól, a kertben megoldunk bármit, ami valóban megoldható, de sokszor még azt is, ami elsőre megoldhatatlannak tűnik.

Fenti bevezetőt követően lássuk az egyes okos-kerti megoldások részletesebb bemutatását is!

Még, sok-sok szép kert itt

Kerti okosbútorok - okos kerti bútorok

A kerti bútorok már okosítás nélkül is kedvelt részei mindenféle kerteknek, ezekkel teszik lehetővé, hogy a kertet bizonyos pontjairól, kényelmesen elhelyezkedve csodáljuk, gyönyörködjünk bennük, vagy egyszerűen csak pihengessünk rajtuk, hallgatva a madárcsicsergést és a természet megnyugtató hangjait.

A laptopok és mobiltelefonok megjelenésével együtt megjelent az igény arra, hogy a kert kellemes környezetében ne csak pihengetni lehessen, hanem akár dolgozni is, ezért megjelentek a fali konnektorok kültéri változatai a kerti bútorok környezetében. Ezt követték az USB csatlakozók, melyek lehetővé tették mobiltelefonok töltését. A hangulatvilágítás sem hiányozhat egy ilyen helyről, és némi árnyékolás is jól jöhet.

terasz árnyékolás elektromos napvitorlával
Elektromos motorral szerelt napvitorla

Az okos kertibútorok megjelenése nagyjából az elektromos motorral szerelt napvitorlák és pergolák megjelenésével tehető egy időre. Mivel egy napvitorla igen nagy felületű is lehet, gyorsan jelentkezett az a probléma, hogy egy hirtelen támadt vihar bizony bele tud kapni, és komoly károkat tud okozni, ha a tulajdonos nem veszi időben észre, és nem húzza be. Ennek kiküszöbölésére született egy egyszerű automatika. Egy szélérzékelő egy bizonyos szélsebesség felett jelet adott a napvitorlának, ami erre magától visszahúzódott. Az elektromos motorral szerelt pergola ugyanezen az elven vihar vagy eső esetén lecsukódik.

Az okosotthonok térnyerésének köszönhetően egy idő után ezek a rendszerek már integrálódtak a különféle okosotthon-vezérlő applikációkba, és ma már teljesen természetes, hogy egy-egy ilyen pergolát, napvitorlát egyetlen gomb megnyomásával vagy hangvezérléssel tudjuk kedvünkre irányítani, de a fent említett módon önvédelmi funkcióként avagy a beállított időprogram alapján maguktól is működnek. A legújabb generációs pergolákba már színes, dimmelhető LED fényforrások is kerülnek, multi audio rendszer, és fejlett okosotthon központ esetén (mint pl. a Loxone vagy a hazai fejlesztésű Chameleon Smart Home, stb.) ú.n. Smart Shading funkció. Ez azt jelenti, hogy a télikert zsalúziája vagy a pergola lamellái a tájolásától és a nap aktuális állásától függően folyamatosan változtatják pozíciójukat, dőlésszögüket. Így amellett, hogy árnyékolnak, a természetes fényből is a lehető legtöbbet engedik át.

A kerti okosbútorokban manapság már nem meglepő egy vezeték nélküli telefontöltésre kijelölt sarok sem, de az interaktivitást a beépített mozgás- és/vagy jelenlét érzékelők biztosítják, valamint a hangvezérlés. A megvilágítást egy nagyobb kertibútorban, mint például egy pavilon, fényérzékelővel egybekötött világítás tudja biztosítani, csak úgy, mint a kert járdáinak, növényeinek megvilágítását is. A tetejére telepített napelemről történő energia-ellátás már csak hab a tortán.

És mit szólna egy olyan hűthető-fűthető nyugágyhoz, amin hangvezérléssel elindíthat egy kellemes masszázst? Igen, már ilyen is létezik. Az okos kertibútorok funkcióinak a meglévő technológiák kombinálásával lényegében csak a fantázia szab határt.

Amennyiben felkeltették érdeklődését ezek az okos kertibútorok vagy akár csak egyik-másik funkció, keressen minket bizalommal! Nem csak a kert csodálatos kialakításában tudunk segíteni, hanem az okosotthonos, okoskertes, okosbútoros megoldásokban is.