Medence a kertben: medencés kertek építése

Kertépítés Budapest Így dolgozunk Rólunk kertek képekkel

Klímaváltozás ide, klímaváltozás oda – tényleg nagyon jó felüdülés, ha nyáron a kertünkben, saját medencében hűsölhetünk. Ezért, és vélhetően a 2020-ban indult pandémia, így az utazási lehetőségek korlátozottsága okán mind több megrendelőnk dönt úgy, hogy a kerttel együtt medencét is építtet. Az alábbiakban néhány medencés kertet mutatunk be munkáink közül.

A medencék között sokféle típus közül választhatunk. Az épített medencék nagysága, alakja, kialakítása mind-mind egyénre szabható. Érdemes a kert és a medence stílusát összehangolni, és mindkettőt a ház stílusához igazítani, így a medence nem csak kellemes, de esztétikus eleme is lesz a kertünknek.

medences-kert-lakeforest.jpg

 Az új építésű modern házak mellett rendkívül jól mutatnak a téglalap alakú medencék. A vízfelület kékségét általában a mellette kialakított pihenőterasz, a gyepfelület vagy a különböző magasságú növényekből ültetett ágyás nagyon jól kiegészíti. Az is szempont, hogy a medencét a lehető legtovább érje napfény, ezért nagyobb méretű növényeket csak tőle távolabb érdemes ültetni. Így a medence vize hamarabb melegszik fel és a fák sem szemetelik be a vizet leveleikkel vagy az elnyílt virágaikkal.

 A klasszikus megjelenésű, nagyobb épületek körül az angolkertekre hasonlító zöldfelületek mutatnak igazán jól. A nagy fák, a gyepesített nyílt tér és a virágágyások mellett ugyancsak kellemes kikapcsolódást és szép látványt nyújtanak a nagyobb úszómedencék. Ezt már a római korban is jól ismerték, és máig szívesen alkalmazzuk mediterrán, klasszikus és modern kertekben egyaránt.

medences-kert-Budapest.JPG

 Természetesen a szépen kialakított és fenntartott kert mellett az igényes burkolóanyagok és a sűrű pázsit is kiemeli a medencék előkelő kékségét. A terméskő, a mintákba rendezett vagy egyenletesen rakott kisebb burkolóanyagok szinte a nyaralás képzetét valósítják meg a házunk körül.

medences-kert-Fotliget.jpg

 Fontos a medence méreteinek eldöntésekor, hogy csak megmártózni szeretnénk benne, vagy úszni is. Előbbinél többféle, kerekded alak közül is választhatunk, míg utóbbinál nagyobb mélységű és inkább téglalap alakú úszómedencét érdemes építeni. A komolyabb sportot egy ellenáramoltató rendszer is tudja segíteni, ami legtöbbször változtatható erősséggel edzi meg az úszót. A medence védelmére és azért, hogy könnyebben melegedjen fel a vize, a megfelelő fedés kialakítása is indokolt. A medence lépcsőjéhez vagy létrájához közel mindenképpen sík, könnyen járható burkolt felületre van szükség, hogy mind szárazon, mind nedves lábbal biztonságosan közlekedhessünk.

medences-kert-Dunakeszi.jpg

 A jól megtervezett medence a kert éke, amint az alábbi videónkon is látható. Érdemes kialakítani, mert az egész család számára kellemes és vidám perceket lehet szerezni meglétével.

 Mi magunk ugyan medencéket nem telepítünk, de miután az általunk tervezett és épített kertek mind jellemzőbb eleme a medence, így állandó szakvállalkozó partnereink segítséget tudnak nyújtani mind medence építésében, mind kül- (avagy beltéri) szaunák létesítésében is.