Ősszel épült kertek

Így dolgozunk Kertépítés Budapest kertek képekkel

Érdekességképpen összegyűjtöttünk néhány olyan kertet eddigi munkáink közül, amelyek közös vonása, hogy egyaránt ősszel építettük őket. Az őszi kertépítés előnyeivel már korábbi cikkeinkben is foglalkoztunk. Az ott ismertetett szakmai szempontok (alacsonyabb átlaghőmérséklet, több csapadék, egyes növények ültetési időszaka stb.) mellett azonban van még egy lényeges, és talán leginkább pragmatikus előnye az ősszel épített kerteknek: nevezetesen az, hogy a következő év egészében már teljes értékű, kész kertet élvezhetünk, amint az a lenti képeken is látható.

Az elsőként bemutatott kert Budán található, és mivel igen lejtős terepviszonyokkal rendelkezik, így az egyik legnagyobb kihívást a megépítésekor az jelentette, hogy a szomszédos telkek felé eső talajszintek megtartása mellett minél több élhető, vízszintes kertrészt tudjunk kialakítani számos támfalelemnek és rézsű segítségével. Az alapvetően agyagos altalaj és a késő őszi, esős időjárás csak fokozta a kertépítés „élményét”, de a végeredményre igazán büszkék lehetünk.    modern_kert_Budapest.jpg

Amennyiben részletesebben is érdekel ez a kert, nyisd meg a teljes cikket itt. oszi-kertepites.jpg

A következő kert az egyik kedvenc munkánk. Veresegyházon, hamisítatlan vintage hangulatot áraszt ez a romantikus kert, mind a kerti berendezéseknek, mind a maximális virág díszítőértékkel ültetett ágyásoknak köszönhetően, így tökéletesen illeszkedik a mediterránnak mondható stílusban épült házhoz, és annak viszonylag nagy méretű teraszához. vintage-romantikus-kert-veresegyhaz12.jpg

Erről a kertről bővebben itt olvashatsz. vintage-romantikus-kert-veresegyhaz13.jpg

A harmadik kertet Budapest XVI. kerületében építettük. A fotók nem egészen 1 évvel az átadás után készültek. Mint látható, itt is számos támfallal hidaltuk át a kerten belüli szintkülönbségeket.

modern_kert_osszel.jpg

Az alapvetően modern stílusban tervezett kertben a növényválasztásnak hála a játékosság és a melegség is tetten érhető, kis mértékben átlépve egyes kertstílusok amúgy sem szigorú, merev határait. modern_kert_XVI.jpg

Ennek a kertnek is lesz hamarosan külön cikke, ahol még több infót közzéteszünk még annak tervezéséről, építéséről. modern_kert_epitese_XVI.jpg

modern_kertepites_Budapest_XVI.jpg

Akár ősszel épült, akár más évszakban kivitelezett kertről legyen szó, fontos odafigyelni annak szakszerű karbantartására is. Éppen ezért fontosnak tartjuk, hogy a jelen, őszi kertek témájú cikkben ne csupán a kertek tervezéséről, építéséről, hanem az elkészült kertek őszi-téli teendőiről is ejtsünk néhány szót.

 

Mit tegyünk és mit ne tegyünk ősszel a kertben?

A kertes ház körül ugyanis mindig van valami teendő. Ezt minden kerttulajdonos tudja, hiszen még télen is lehet tüsténkedni a szabadban. Sok hasznos munkát végezhetünk, de vannak olyanok is, amiket inkább tavaszra célszerű tartogatni. A következőkben felsorolunk néhány ősszel időszerű dolgot és eloszlatunk néhány tévhitet, bemutatva hogy mit nem jó ebben az évszakban elvégezni.

 1. A lomb összegereblyézése. Ez egy olyan tevékenység, aminek végrehajtása attól függ, hova hullott le a lomb. A gyepen, aminek minden évszakban sok fényre van szüksége, mindenképp szedjük össze a lehullott falombot, mert a tél során az alatta lévő fű kikophat, vagy akár el is rothadhat, ha sok a csapadék. Az évelő növények között, pl. a virágzó díszhagymákon is, jó ha van lombréteg, mert ez elősegíti az egyenletesebb hőmérséklet kialakulását a fejlődő virágoknak és egyenletesen nedvesen tartja a talajt.

2. A gyep utolsó nyírása. A gyepfelületet érdemes még ősszel, a nagyobb hidegek előtt még egyszer levágni. Amennyiben hosszabb magasságon hagyjuk, úgy az esetleges hó alatt különböző betegségeket kaphat el, pl. hópenészt, ami csúnyává teheti vagy éppen nagyobb felületen tönkreteheti ezt a zöldfelületet.

3. Az évelők téli visszavágása. Sok évelő föld feletti része a tél során elpusztul, megbarnul. Ezek az elbarnult részek sok embernek nem tetszenek, viszont a növényeket az elpusztuló száruk és lombjuk védi meg a téli időjárási viszontagságoktól. Tehát ezeknek a részeknek az eltávolításával rosszat tehetünk az évelő növényeknek. Inkább kora tavasszal vágjuk vissza az elpusztult növényi részeket.

4. A tulipánhagymákat tavasszal is el lehet ültetni. A hazánkban is télálló virághagymák nyár végén és ősszel elkezdik fejleszteni a gyökereiket, amelyekre szükségük van a következő évben. A hagymák nedvesebb környezetben már bent a tárolóban is gyökereket kezdenek fejleszteni, és ha nem ültetjük el őket, akkor a hagymák összeesnek, megpuhulnak – más esetben pedig megszáradnak. Ahhoz, hogy élvezhessük a virágzásukat, el kell őket ültetni novemberig a szabadba a helyükre.

5. A gyümölcsfák és szőlő metszése. A fák és a szőlő télire nyugalomba vonul. Ilyenkor könnyen átlátható a fák koronája, gyorsan észrevehetők a beteg és sérült ágak. Ezeket el is távolíthatjuk a növényről, és biztonságosan meg is semmisíthetjük. Fagyveszélyes helyeken azonban az alakító és a gyümölcsfák metszését hagyjuk tavaszra, hogy ne a visszavágott növényi részek sérüljenek meg az esetleges fagyhatásra.

6. Ásás. Kötöttebb talajokat ősszel célszerű felásni, hogy a téli hideg és csapadék a rögöket fellazítsa és a talaj felső részében élő kártevőket elpusztítsa. A laza, homokos talajokat tavasszal is feláshatjuk, sőt: ezeket a talajokat mélyebb kapálással is lazíthatjuk, ha nincs szükség alaposabb forgatásra.

7. A konyhakert (veteményes) gondozása. A zöldségnövények nagy része ősszel megfagy, mint pl. a paradicsom és a paprika is. Az éretlen vagy lehullott terméseken, más elpusztult növényi részeken a kártevők és kórokozók áttelelhetnek, a haszonkertet ezért érdemes ősszel kitisztítani. Minden elpusztult növényt aprítsuk fel és komposztáljuk!

 

További hasznos információk az őszi kertekről itt olvashatóak.