Modern design kert a XVI. kerületben

A korábban már beépített telkeken – a régi házak elbontását követően - létesülő új építésű házak kertkialakítása körültekintő és alapos tervezést igényel. A kerttervezés folyamatában az első eldöntendő kérdés, hogy kövessük-e a régi kert szabályosságait, esetleg valami egészen újat tervezzünk? Ez utóbbi valósult meg ebben a XVI. kerületi kertben.

A modern kertekre jellemző egyszerű vonalvezetés, és könnyű átláthatóság jellemzi a kertet. A ház előtti telekrész szinte teljesen burkolt, csak a kocsibeálló két felére került egy-egy gömb alakú fa. A kocsibeálló és a gyalogos bejáró közé levendulát ültettünk.

A modern előkertben (jobboldalt) zúzott kővel borított ágyásokba néhány cserjét, így például sövényszerű elrendezésben babérmeggyet telepítettünk, amely a későbbiekben a belátást hivatott meggátolni.

A modern designban épült ház baloldalán futó – a szomszédok felől határoló - sövényt többféle növény alkotja. A magasabb házfalat oszlopos növekedésű örökzöldek takarják majd el idővel.

A jobb oldali oldalkertben négyzetes alakú, murvával borított, kisebb ágyásokba virágzó cserjéket ültettünk, végig a ház vonalában. Az eltolt elrendezésű ágyások vizuálisan szélesítik az egyébként keskenyebb gyepfelületet.

Ugyanezt a kertrészt - a négyzetalakú, modern ágyásokkal együtt -, valamint az utca felőli előkertet meg tudjuk mutatni „madártávlatból” is, a modern házat és kertjét bemutató alábbi drónfotónak köszönhetően.

A nagyméretű terasz és a gyepfelület között – a meglévő szintkülönbséget is áthidalandó - háromszintes díszágyásokat létesítettünk, a terasz vonalának kiterjesztésével. Ezekben egy-, illetve kétsoros elrendezésben alacsony termetű évelő- és egynyári növényfelületeket ültettünk. A kert kifejezetten modern-minimál stílusú és jellegzetes elemét jelentő emeltágyásokban formára és méretre nyírható növények találhatók, így a teraszról a kert mindig jól látható marad.

Az itt bemutatott modern design kert súlypontos része maga a ház, illetve a hozzá csatlakozó terasz és gyepfelület. Utóbbi és a nagy terasz a család szabadidős tevékenységének kedvez. A teraszon több dézsás növény és balkonnövény is elfér. A nagyméretű kaspókba ültetett leanderek virágba borítják a teraszon elhelyezett kerti bútorok környékét.

A kerti tároló a kert legtávolabbi pontján helyezkedik el. A ház jellegét követi, praktikusan téglalap alapú.

A kerítés mellett a támasztékra futtatott növények emelik fel a tekintetet a szögletes, lényegében négyzetes vonalvezetésű, könnyen karban tartható gyepfelületről.

A haszonkert is kiemelt ágyások formájában kapott helyet, a kerti tárolóval szemközti sarokban. A ház mellett és a haszonkertig a talaj vonalába süllyesztett, hosszúkás lépőkövek vezetik a járást a kertben. A lépőkövek (kerti tipegők) használata a zöldfelületet növeli a teljesen borított járóutakkal szemben.

A kertben többféle télizöld növény és a gyep gondoskodik az üdítő zöld színről télen-nyáron. A hátsó kerítés elé sorban ültetett hortenziák a nyárelőt koronázzák meg gazdag virágzásukkal, a terasz melletti növénysávokban pedig az egynyári felületek adnak színt nyáron.

A telepített növényágyások és a gyep között mindenhol gyepszegélyt is telepítettünk, a későbbi könnyű fenntartás érdekében. A kertben természetesen automata öntözőrendszer gondoskodik a gyep és a növényzet öntözéséről.