Függőleges kertek

Hírek-érdekességek Formabontó kertek Trendek Környezettudatosság érdekesség

A köztéri vertikális kertek a világ egyre több nagyvárosában kezdenek felbukkanni. A városkép telis-tele van óriási beton felületekkel és homlokzatokkal, ezekre nagyszerű megoldás a növényi takaró. Több mint száz speciális élő növény takarja a felületet, aminek az összhatása lélegzetelállító.

Patrick Blanc, a francia botanikus, aki úttörője a függőleges kert koncepciónak, azt mondja, hogy számos alkotása, amelyek külsőségében magukban foglalják törekvéseit, mint a Párizsi Quai Branly Múzeum (lásd a képen), és a Brüsszeli Parlament, bizonyítja, hogy az élő város nem feltétlenül jelenti azt, hogy felhagy a természettel a világ. Munkássága a késő 1980-as években kezdődött a nyilvános függőleges kertek tervezésével, amely segített megoldani az egyik legnagyobb városfejlesztési problémát a modern időkben vagyis: Hogyan találunk helyet a zöldnek, amellett hogy fenn tudjuk tartani a levegő minőségét és a mentális egészséget.

Bár a növénytakaró beültetését könnyebb elképzelni, mint véghezvinni. Ugyanis az egyik legnagyobb kihívás, Blanc szerint hogy, le kell küzdeni, meg kell akadályozni a növények növekvő gyökereit, hogy az épület belső falán, átjusson, és lassan lebontsa azt. A szabadalmaztatott megoldása az, hogy a zöld növény takaró közvetlenül egy összetett fém keretrendszerre telepít, amit egy biológiailag nem lebontható PVC takarja ez fedi az épület homlokzatát. Blanc szerint, hogy ha már a kert a helyén van, nagyon kevés karbantartásra van szükség. A kert tetején egy automata öntözőrendszer biztosítja a növények vízellátását és tápanyagok adagolását. Mivel a növények sűrűn vannak ültetve a falon, nem igényelnek metszést vagy bármi más gondozást.

Függőleges kert

Blanc színes, buja falai egyre népszerűbbek és vonzóak a 90-es évek közepe óta több nagy városoban mint: Franciaország, Spanyolország és Japán. A következő generációs botanikusokat megihlette és kísérletezni kezdtek különböző formákkal. Néhány évvel ezelőtt, Bay Area kertész és Flora Grubb blogger kezdett telepíteni függőleges kerteket szállodák és kávézók köré San Francisco magán megbízásra. Nos, ma már elég gyakori, amerikai nagyvárosokban, hogy bankok, szállodák, városi épületek, sőt parkolók oldalát függőleges kertek fedik, többek között Philadelphia, Los Angeles, és Fort Lauderdale, Florida államban.

A magán függőleges kertek is egyre népszerűbbek, azon városlakók között, akik ehető növények és egyéb gyógynövényekkel telepítik a falak külső és belső terét. Míg néhány otthoni függőleges kertek építése és fenntartása felháborítóan drága (a New York Times számolt be, hogy egy kertész Miamiban saját függőleges kertjére költött mintegy 10.000 USA dollárt). Egyes cégek, mint a Wooly Pocket egyre olcsóbb megoldásokkal jönnek elő, amelyet könnyebb, egyszerűbb telepíteni.

A függőleges keretek függetlenül attól, hogy magán-vagy állami, úgy tűnik, hogy egyre jobban vonzza a városlakókat. Blanc ezt írja a Vertical Garden: From Nature to the City című könyvében: "Minden ember megáll egy ilyen fal előtt... és,.. és érezni fogja a természet illatát a város közepén."