Hogyan tegyük egyedivé a teraszunkat?

Manapság egyre nagyobb divattá vált a kültéri területek minél lakájosabbá tétele. Íme néhány tipp, hogyan tehetjük még otthonosabbá, egyedibbé a teraszunkat.

Függönyözzünk fel!

Öltöztessük fel teraszunkat, ügyeljünk a részletekre, de maradjunk meg az egyszerű anyagoknál. A kevesebb sokszor több! A függönynek használt drapériát kössük fel lazán két oldalra. Ha szükséges egy mozdulattal felszabadíthatjuk a teret, vagy akár elválaszthatjuk a külvilágtól.

Függöny fel!

Ha azonos színű festéket használunk, a házhoz, a teraszhoz és a lépcsőhöz, ezáltal egységessé válnak a különböző struktúrák. Az egyedi virágtartók, művészi dekoráció a háttérben, harsány színű drapériák, és a kiegészítők gazdagítják a látványt. A terasz közepén magasodó fal ad támaszt a kúszó pergolának, és az ötletes geometriai gyertyatartók sora pedig egy szobrászati élménnyel díszíti a látványt.

Színes növények

Csempésszünk egy kis természetet teraszunkra. Színes, lombos növényekkel tehetjük varázslatossá teraszunkat. Az apácarácsos térelválasztó kitűnő hely virágosládáink vagy a függő virágkosarak tárolására. Időjárásálló kültéri anyaggal védekezhetünk a tűző nap ellen, ami bármikor eltávolítható, szemben a fixen épített tetőszerkezettel.

Színes növények

Dekoratív elemekkel díszíthetjük a hátsó falat, ami ez által a tér központi helyévé válik. A terasz egyszerű geometriáját a ferdeszögben lerakott padló vonala ellensúlyozza.

Jól megtervezett terasz

A házhoz kapcsolódó kis kör alakú terasz egy megfelelő hely könyvolvasásra vagy az ebéd utáni sziesztára. A színes fapadlóval burkolt terasz anyaga jól ellensúlyozza a terméskővel borított lépcsőt. Az alig fél méter magas alapzatú terasz nem igényel korlátot, csak a magasabbra építetthez szükséges.

Körterasz

Dekoratív fém lámpák görbéje jól illeszkedik a terasz formájához. Korlát híján a beültetett virágládák buja növényzete és lombozata ad bensőséges biztonságot a használónak. A kaspókba ültetett magasba növő díszfű látványa, jól harmonizál a padló színével.

A menedék

Növényekkel és zárt tetőszerkezettel varázsolhatunk menedéket a teraszunk egy sarkában. Akasszunk néhány virágos kosarat a tartógerendára. A tető alatt fekvő kanapé egy igazi menedéket nyújt.

Menedék

A chevron mintás hátfal véd és egyben eltakar a kíváncsi szemek elől. A megemelt drót virágtartók megvédik a terasz padlóját az öntözéskor kiszivárgó víztől.

Minimalistán

Íme a minimalista terasz. A képen jól látható, hogy a belső teret kivezette a tervező a teraszra. Az anyag- és színhasználat teljes egészében megegyezik a beltérrel. A fapalló hosszanti irányzata hívogatja az ember szemét a természetbe. A kültéri kandalló pedig kellemes meleget nyújt a hűvös időkben.

Minimalista

Lágy mennyezet

A kültéri anyagokat sokféleképpen lehet felhasználni. A képen látható terasz vázszerkezetére nem tetőt épített a tulajdonos, hanem kültéri drapériával vonta be. A drapéria használatával egészen könnyű, lány, légies érzést kelt a terasz. Mindezt jól kiegészíti a nyers anyaghasználat: nyers fa és a színes textíliák összhatása.

Lágy mennyezet

Fentről lefelé

Kanyargó vonalak, egyik szintről a másikra. A kép jól illusztrálja, hogyan lehet akár több szintet is összekapcsolni és teraszként hasznosítani. A felső terasz egy jó ötlet arra, hogyan lehet a tereket kihasználni még egy szűkös városi építkezés esetén is. Ha nem elég a fenti rész, gyorsan lesétálhatunk a földszintre.

Fentről lefelé

Az ilyen keskeny, szűk terekben íveket és görbe vonalakat használjunk, mert azok jobban megtörik a tér geometriáját. A térelválasztóra futtatott szőlő és a virágládákba ültetett színes virágok még hangulatosabbá teszik a terasz látványát.

Egy hely a barátoknak

Egy terasz tökéletes hely a baráti összejövetelekre. Még mielőtt beüzemelnénk bármilyen kültéri tűzhelyet, győződjünk meg arról, hogy betartunk-e minden tűzvédelmi előírást. Ha fapallóra tesszük a tűzhelyet, akkor vagy kő, vagy fémtűzhelyet használjunk.

Hely a barátoknak

A különböző virágládákkal még könnyebben körbehatárolhatjuk a közösségi tereket. Ha nem elég a hely, a széles lépcsőkre is le tud ülni a társaság többi része. Díszítsük fel a teraszt színes és természetes kiegészítőkkel például textíliákkal, kiegészítő világítással, virágkaspókkal.