Hogyan tartsuk a télen virágzó cserepes dísznövényeinket?

Sokan csak időszakosan díszítő, utána kidobható tárgyként kezelik a télen virágzó leggyakoribb dísznövényeket. Pedig ha megfelelő helyen neveljük tovább a növényeket, akár sok éven keresztül díszítő, pompás ékei lehetnek a kertnek-szobának egyaránt.

Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)

A mikulásvirág már nem csak piros színben, hanem narancs-, rózsaszín és krém, vagy ezek színkeverékében is kapható. Kisebb és tömött fejlődésű, vagy nagyra növekvő változatai vannak. Tipikusan az adventi időszak cserepes dísznövénye. Meleg helyet, sok vizet és tápanyagot, tűző napsütéstől mentes helyet kíván. Általában tavaszig maradnak színesek a virágzatok alatti fellevelek. Ezután kell visszavágni a hajtásokat harmadukra/felükre és átültetni a növényeket nagyobb cserépbe. A növényből tejnedv folyik a sérüléseken, ezek a bőrt izgatják! A fagyveszély múlta után a cserepes növényeket vigyük ki a kertbe, félárnyékos helyre. Őszre megerősödnek, és újra bokrosak lesznek. Rövidnappalos körülmények között virágoznak, ezért már egy éjszakai utcai lámpa fénye, vagy a szobai világítás is megakadályozza a színes fellevelek képződését.

A karácsonyi készülődés jelképe a mikulásvirág

Korallvirág (Kalanchoe blossfeldiana)

A korallvirág szukkulens levelű növény, két öntözés között hagyjuk megszikkadni a földjét. Ma már telt virágú, tartósabb virágzású fajták között is választhatunk. Virágzás után et a növényt is vágjuk vissza, nagyon jól újul lombozata. Nyáron szoktatással napfényes helyen is jól érzi magát a szabadban, ott fejlődik szépen. A szobában is a fényes helyeket kedveli. Rövidnappalon virágzik a legtöbb fajta, ezért kerüljük a tartási helyen ősztől az esti világítást.

Minden évszakban megfelelő szobanövény a korallvirág

Karácsonyi kaktusz (Schlumbergera)

Ez a kaktusz sok fajtársával szemben a párás helyet, a tápanyagban gazdag földkeveréket és a rendszeres öntözést kedveli. Ugyanis ez a növény Brazília őserdeiből származik, ahol epifita életmódot folytat. A növekedési időszakban és virágzáskor rendszeresen és gazdagon öntözzük, de a felesleges vizet öntsük ki a cserép-alátétekből. A nyugalmi időszakában (amikor nem fejleszt szártagokat), tartsuk csak enyhén nyirkosan földjét. A félárnyékos helyeket szereti, nyáron fák árnyékában remekül érzi magát a szabadban. Télen a tartási helyén ne legyen 5 foknál melegebb, mert hamar elvirágzik és felnyurgulnak a növények.

Több színben kapható a karácsonyi kaktusz

Amarillisz (Hyppeastrum)

Az egyik legnagyobb virágú szobanövényünk. Virágzása közben és utána (nyáron is!) gazdagon öntözzük, de hagyjuk megszikkadni földjét két öntözés között. Szereti a nagy cserepet, hamar belakja azt. Ha tehetjük, nyárra vigyük ki félárnyékos helyre a kertbe vagy akár ki is ültethetjük nem túl kötött talajba, ahol öntözzük is. Utóbbi esetben rágcsálók, csupasz csigák pusztíthatják. Ősztől ritkábban és kevesebbet öntözzük, hagyjuk pihenni a hagymákat. A levelei ilyenkor le is száradhatnak. Ilyenkor szoktuk átültetni őket tápanyagban gazdag földkeverékbe. A növényeken néha előbb jelentkezik a virágszár, mint az új levelek, jó esetben száranként -5 virág is fejlődik, világos de nem napos helyen. Ne tartsuk melegen, 15 fok körüli szobában virágzása sokkal tovább tart.

Téli kedvenc az amarillisz

Cserepes hunyor (Helleborus)

Újabban vásárolható ez az igen korai virágzású nemzetség sok-sok fajtája téli vagy kora tavaszi cserepes növényként is. Tartsuk hűvös helyen, és a fagyveszély múltával nagyobb cserje, fa árnyékába ültessük a kertbe. A következő években a kertben csodálhatjuk virágzásukat.

Új szereplő a cserepes hunyor