Kis kert építése Óbudán

Kiskert Kertépítés Budapest Így dolgozunk

Az óbudai (III. kerületi) ikerház kertjének építését a méretéből adódóan mindössze 2 (két) nap alatt végeztük el. Az olyan kisméretű kertből, mint ami a sorházakra vagy az ikerházakra rendszerint jellemző, ugyanúgy ki tudunk alakítani egy színpompás, kikapcsolódásra alkalmas zöldfelületet, mint a nagyobb alapterületű kertekben.

A ház nagyméretű ablakainak, valamint a kert és a nappali közti kertkapcsolatnak köszönhetően a kisméretű kert a lakóterület szerves részévé válik, annak meghosszabbítását képezi.

Jól látható hogyan alakult át a kis kert.

A munka kezdeti fázisában az öntözőrendszer kiépítése történt meg, utána jelöltük ki a mozgalmas vonalvezetésű, kiemelt virágágyások vonalát, valamint az építés elején elhelyeztünk a szomszédos terület nádkerítéséhez faoszlopokat, amelyek a fa térelválasztó alapját képezték. A kiemelt virágágyás köveinek színvilága megegyezik a teraszéval, ami ugyancsak lakóépülettel kialakult egységet erősíti.

Készül a kis kert új kinézete

A virágágyások kialakítása után elültettük a növényeket, amelyek habitusukkal, levélszínezetükkel tették izgalmassá a kertet. A választásunk a vörös levelű juharra (Acer), az ezüstös színű arizóniai ciprusra (Cupressus arizonica), a korallberkenyére (Photinia) és a japán babérsomra (Aucuba japonica) esett, amelyek mellett még számos, kisebb méretű cserjét és évelőt is elültettünk.

Pergolával takartuk el a nem odaillő részeket

A növények elhelyezését követően kialakítottuk a szomszédoktól való eltakarást szolgáló fa térelválasztót, aminek tövében gömb puszpángokat (Buxus sempervirens), valamint loncot ültettünk, ami az idő elteltével befutja majd a faszerkezetet. A lonccal befutatott válaszfal előnye nem csak az, hogy eltakarja a szomszédos területet, de a nyár folyamán pompás illatot fog kölcsönözni a kertnek.

Láthatjuk, hogy a megfelelő arányokkal és a jól átgondolt növényválasztással üdítő zöldfelületet tudunk kialakítani a kisebb alapterületű kertekben is.