Stílusos előkert kialakítása Budafokon

A Budafok közelében található telken egy geometrikus, modern vonalvezetésű ház épült. A képekkel illusztrált, általunk tervezett és a komplett kertépítés részeként megépített előkertben a kialakításra került zöldterületet egy kocsibeálló és a személyi bejáró, illetőleg járda határolja, melyeket térkő borít. A térburkolatok egyes elemei szabályosak, geometrikusak, így a ház stílusához jól illeszkednek. Az előkertek tervezése során mindenkor elérendő cél, hogy a térburkolatok egyhangúságát színekkel törjük meg, és első ránézésre is megkapó, stílusos kertrész vezessen a családi házhoz, mintegy dekorációként „öltöztetve” azt.

Kis, stílusos előkert

De mit is nevezünk előkertnek?

Az előkert fogalmát a jogszabályok pontosan definiálják, eszerint az előkert az építési teleknek a közterület vagy a magánút felőli határvonala, és az építési határvonal, valamint az oldalkertek által határolt része. Az előkert kialakítása, mint kötelezettség, valamint az előkert elvárt mérete (mélysége) a helyi építési szabályzatokban kerül rögzítésre, így azt az építészeknek a tervezett ház építési telken belüli elhelyezésénél kell figyelembe venniük. Nekünk, kertépítőknek pedig fontos feladatunk, hogy a kert stílusához illő, annak szerves részét képező, de a fentebb írt valamennyi követelményt kielégítő üde és kellően színes, virágos zöldterületet alkossunk az előkertben. Egy másik családi ház színes, virágos előkertje

Előkert Budafokon

Ötletesen megtervezett előkert

Az itt bemutatott kertben díszesebb ágyásokat éppen az előkert kapott, mely természetesen a leggyakrabban látogatott kertrész. A kocsibeálló és a járdarész között mértani vonalvezetésű, modern kerti ágyásokat alakítottunk ki a ház stílusához igazodva. A talajt a növények beültetése után a sövényhez hasonlóan fenyőkéreggel takartuk. Az egyes, ferde vonalakkal tagolt ágyásokba különböző magasságú és struktúrájú növények kerültek, illetve a gyepszőnyeg is izgalmassá teszi az összhatást. A gyepfelületen tipegők találhatók, hogy a gyalogos és kocsibeálló közötti rész összeköttetésbe kerüljön egymással. Az ágyásokba díszfüveket (Pennisetum, Festuca), és különböző formájú és törzsmagasságú örökzöldeket (Thuja fajták) is ültettünk. A gyalogos bejáró baloldali szomszéd felé eső részére került a kert egyetlen fája, mely jól elválasztja a két szomszádos házat egymástól, és oldja a mértani formák komolyságát. Köré fűszernövényeket is ültettünk (Salvia officinalis fajták, Lavandula) a díszfű és az alacsonyabb méretű bokrok mellé.

Színes virágok modern előkert Budapesten

És a kert egyéb részei: az oldalkert

A jobboldali szomszéd felé - egészen a kerti tárolóig - gyepfelületet létesítettünk. Ez a sík felület aktív szórakozásra is használható. Az egyébként átlátható kerítés mellé babérmeggyből álló sövényt ültettünk, mely manapság igen divatos növény: télen-nyáron jól takar és metszéssel alakítható. A sövény alatti területet szintúgy fenyőkéreggel mulcsoztuk a gyomosodás ellen.

Az oldalkert is igényesen lett kialakítva mely követi a kert kinézetét

A viszonylag nagyobb burkolt felület miatt az esőelvezető csatornák az előkert legmélyebb pontjaira kerültek. A térköves felületek természetesen errefelé lejtenek, így elkerülhető, hogy a falak mentén gyűljön össze a csapadék, illetve erősebb esőben is járhatók maradnak az utak a kertben.