Modern kert építése Budaörsön

Így dolgozunk Modern kertek Minimalista kert Kertépítés Pest megye Kerttervezés

Az itt bemutatott kertet egy kifejezetten modern stílusban épült házhoz építettük, és mint a képeken is látható, a hozzá illő modern-minimál stílusúra terveztük. Mint minden modern kertben, itt is a főszerep a különböző színű és megjelenésű mértani foltok, építészeti elemek egymás mellé rendelésén alapul.

Modern kert terve, Budaörs

Az enyhén lejtős területen a ház kialakítása követi a domborzatot. A bejárat a kert eredeti talajszintje alá esik, a bevezető járda süllyesztett kialakítású. A járda mellett remekül érvényesülnek a modern kertépítésre jellemző látszóbeton magaságyások, amik egyúttal a garázs tetőkertjét is alkotják. Az ágyások közül a jobboldali kéregtakarást kapott, a másik oldalra pedig a ház fehér színét felidéző murvatakarás került. Ezeket ritmikusan váltják fel a látszóbeton színével harmonizáló, szürke színű zúzottkővel takart ágyások.

Az egyes ágyásokban, kertrészletekben ugyanazokat a növényi fajokat és fajtáikat ültettük el. Olyan növényeket választottunk, melyeknek határozott forma-karakterük van: gömb alakúak, mereven felfelé törők vagy éppen a képeken is látható nagyméretű alakra nyírt örökzöldek. A lényeg a formák váltakozása, illetve a törzsmagasság változtatása volt, az egymást követő ágyásokban.

Látszóbeton magaságyás a járda mentén

A határozott, mértani formákból álló gyepfelület alkotja ebben a kertben is az ágyások és a sövény közötti kertelemeket. A gyepet és a kert összes növényét automata öntözőrendszer látja el a megfelelő mennyiségű vízmennyiséggel. A gyepet és az ágyásokat süllyesztett gyepszegély választja el egymástól. Ez egyben a különböző fajtájú mulcsok keveredését is megakadályozza.

Öntözőrendszer látja el a nagy gyepfelületekt

Nemcsak a bejárat felől, hanem a házból kitekintve is mozgalmas, szemet gyönyörködtető, hogy a kertnek horizontális, függőleges tagolódása is van a magaságyásokkal, lejtésekkel illetve a süllyesztett járófelületekkel. Ezeket kiemeli az ágyások mértani kialakítása és a talajtakaró rétegek tetris-játékszerű váltakoztatása.

Határozott forma-karakterű növényeket telepítettünk

Összességében a kertben megvalósítottuk a modern, geometrikus kertépítészeti stílushoz illő hangulatot: kihasználtuk a függőleges tagolást, mértani és több részletből álló összetett, mégis dekoratív kertet hoztunk létre, mely könnyen fenntartható és hosszú évekig hasonlóan modern látványt nyújt, mint közvetlenül a kertépítés elkészülte után.