Veresegyházi modern ház kertje, medencével

Így dolgozunk kertek képekkel Kertépítés Pest megye Modern kertek Minimalista Kert

Erre a veresegyházi modern kertre az új építésű házaknál rendszeresen előforduló, a kertépítő számára jól ismert kiinduló adottságok voltak a jellemzőek. A kert hosszúkás, téglalap alakú, és a családi ház nagy alapterülete mellett a kert mérete viszonylag kisebb, főként az oldalkertnél keskeny a zöldfelület. A kert tervezésekor fő szempont volt a felsőkategóriás otthonhoz illő, élhető, és esztétikus környezet kialakítása, egyúttal a minél nagyobb, növényekkel fedett terület elérése. 

Az egyébként lejtős kert ház mögötti, intimebb részében összefüggő sík területet hoztunk létre, ahol a nagyobb gyepfelület és a medence is helyet kapott.

Modern kertépítés Veresegyházon

Jelentősebb szinteltérés van a telek hosszanti irányában, amit kertépítészetileg is meg kellett oldani. Ezt lépcsőkkel és különböző szintek kialakításával értük el. A szintek formája mértani, ahogyan az a modern minimál kertekre jellemző. 

A lépcsőzetes terepviszonyokat jól követi a burkolat és a növényzet elrendezése.

A kert burkolatai természetesen a ház szürke színéhez és stílusához igazodnak, azzal harmonizálnak. A gyomosodást a talaj takarásával oldottuk meg. Felváltva kéreggel és kőzúzalékkal mulcsoztuk az ágyásokat. Egy-egy anyagot nagyobb felületeken alkalmaztunk felváltva, így elegánsabb és harmonikusabb a talajtakarás látványa.

A bejárathoz és a parkolóhoz borókát és alacsony növésű virágokat ültettünk.

A ház bejárata és a garázs közötti területen a könnyű közlekedés miatt viszonylag nagy a burkolt felület, de ide is ültettünk növényeket. Magas törzsű borókák, illetve spirál alakban nyírt örökzöld, illetve az alájuk ültetett, árnyékba való örökzöld növények díszítik a szürke burkolatot.

A ház és a kerítés között az egyik oldalhatáron igen keskeny a kert. A szomszéd kerítése miatt kevés fény éri ezt a kertrészt. Éppen ezért ide árnyéktűrő növényeket (tiszafát, páfrányokat, árnyékliliomot) ültettünk.

Teljes mértékben modern lett a kert minden része, még a medence is.

A medence és a kerítés között keskeny virágágyak helyezkednek el, ezért ide limitált számú növényt tervezhettünk: a fürdőzési időszakban virágzó növényeket (cserjés hortenzia – Hydrangea arborescens, homokliliom- Gaura) és a kerítést takaró növényeket telepítettünk ide.

A kert többi részén lévő növények többsége örökzöld, így folyamatos a „zöld” látványa a kertben, illetve virágzó évelőket is nagy számban ültettünk (hortenziák, levendula, tűzeső). A kerítés mentén keskeny, oszlopos növekedésű örökzöldek, illetve néhány díszfa kapott helyett. 

A kerti szegélyek is modern elrendezést kaptak a kertben

A nagyobb növényekkel borított kertrészeket többesével ültetett növényfoltokkal töltöttük meg ügyelve arra, hogy minél változatosabb színű és formájú csoportok kerüljenek egymás mellé.

Kicsit japán stílusú lett a kert, így japánjuhar került az egyik sarokba.

 A kert bár minimalista elrendezésű, de japánkertre emlékeztető vonások is jellemzőek rá. Vörös levelű japánjuhar, nyírt örökzöldek, csüngő ágú cédrus, emeletesen nyírt bonsai-ra emlékeztető örökzöld fa gazdagítja a formákat és színeket a kertben, fenntartva a változatosságot.

Végül a modern kertek nélkülözhetetlen eszköze, az okos fűnyíró is helyt kapott

A modern kertben nélkülözhetetlen technikai megoldások, úgymint automata öntözőrendszer és önműködő, megbízhatóan üzemelő robotfűnyíró tartja karban a gyönyörű fűfelületeket.

További képek az itt bemutatott kertről: