Modern kert hegyvidéki környezetben

Minimalista kert Modern kertek Így dolgozunk Lejtős kert Kertépítés Budapest

Az itt bemutatott budai kert lejtős, domboldali környezetben helyezkedik el, ezért figyelni kellett a tér kialakításakor a szomszédok felé eső talajszintek megtartására úgy, hogy mégis élhető és használható, közel vízszintes elemeket tartalmazó kertrészeket teremtsünk.

 

Szintkülönbségek eltüntetése

A magasságkülönbségek kiküszöbölésére a kerítések mentén lényegében mindenhol kisebb-nagyobb támfalak kialakítására volt szükség. A növényültetési lehetőségek növelése érdekében a támfalak jórészt terméskő hatású, flórakosár elemekből készül, egymáshoz képest eltolt elrendezéssel.

Modern kert Budapesten, a XII. kerületben

A ház mögötti kertrészen az egyébként is emelkedő terepviszonyok miatt a tárolási és egyéb célokat szolgáló kerti házikó a földfelszín alá került. Tetejét zöldfelület borítja a beépíthetőségi mutatók megtartása céljából. Ez a megoldás tehát nem csupán megjelenésében modern és talán némileg szokatlan is, hanem a zöldfelületet is növeli.

Terméskő rézsűk és támfalak a modern kertben

Ezen kertrészen lépcsők kialakítására is szükség volt a könnyebb megközelíthetőség érdekében. A terasszal szemben, aszimmetrikusan elhelyezkedő építmény, a több szinten ültetett, más és más vonalú növényágyások és fűfelületek modern és különleges látványt biztosítanak a házból.

 

A kert kialakítása

A kert harmóniáját az arányaiban nagy zöldfelület és a burkolatok egységes megjelenése adja. A zöldfelületek és a homokszínű burkolati elemek a modern környezetben is természetes hangulatot árasztanak és nyugtató hatásúak. A burkolatok megjelenése nemcsak a támfalak elemeiben, hanem a kerti ház terepszint feletti falán és a teraszon is egységes. A fűfelületekben ugyancsak homokszínű, természetes hatású térkövekből készültek a lépőkövek és a meredekebb részeken a lépcsők felülete is.

Minden egységes, modern

Ott, ahol a szomszédok felől a kerítés mentén nem volt takarás, babérmeggyből ültettünk sövényt. A kertben a sok alacsonyabb növekedésű növényt foltokba rendezve, széles ágyásokba ültettük. Ezek a kerítések mentén, illetve a rézsűsen kialakított kertrészeken, lépcsők mellett növekednek majd. A terasz végében nagyobb füves részt telepítettünk, így a terasszal együtt jól kihasználható a tér. Néhány örökzöld fenyőfélét és lombhullató fát is telepítettünk; ezek a növények jól illeszkednek a hegyvidéki környezetbe.

Kifejezetten fűféléket ültettünk ebbe a hegyvidéki kertbe.

A metszett, bonsai kialakítású örökzöldek a lapos ágyásokat kellőképpen izgalmassá teszik.  Több, árnyékos helyet kedvelő növény került a támfalak kövei közé (pl. kúszó madárbirsek) és színes levelű, télizöld lomblevelű cserjét is telepítettünk (Aucuba japonica).

Ugyan nem modern kerti növény, de a babérmeggy is helyet kapott.

A modern stílusú ház felső teraszán faburkolatú ládákba alacsony, tömör növekedésű télizöld és örökzöld növényeket ültettünk (repkény kecskerágó, japán dérbabér). Ezek a növények alig igényelnek gondozást a rendszeres öntözésen túl.

  

A tetőkert

A ház tetején extenzív, kevés öntözést igénylő növényekkel beültetett tetőkert növeli a zöldfelületet. Ez a kialakítás bár ritkán látható a tulajdonosok által, a burkolóanyagok váltakozása miatt ugyancsak szép látványt nyújt. A ház megfelelő tetőszigetelésével együtt a tetőkert rendkívül jó megoldás a klímánkon a hőszigetelés szempontjából is.

Extenzív tetőkert egy budai modern házon

Összességében a hegyvidéki környezethez és a modern-minimál stílusban épült házhoz egyaránt jól illeszkedő, a luxus jegyeit is magán viselő kertet építettünk, a modern kertekre jellemző köntösben, de sok-sok természetes hatást keltő elem felvonultatása mellett.