Modern kert Mogyoródon

Minimalista kert Modern kertek Így dolgozunk Kertépítés Pest megye

A méltán népszerű mogyoródi Lake Forest Villaparkban épült az itt bemutatott modern stílusú ház, amely letisztult, téglatestekre osztható formákkal rendelkezik. A Kulcsrakészház.hu csapata által  épített házhoz egy hasonló stílusban tervezett, a modern-minimál designt megtestesítő kertet alakítottunk ki 2020. nyarán, mindössze pár hét leforgása alatt. 

A ház vonalaihoz és az intimebb hátsó kertrészben található modern medence négyszögletes formájához igazodnak a növényi felületek is. A kerítések mellett és a ház falaival párhuzamosan keskeny ágyások futnak. A ház mellé gömb alakúra nyírt örökzöldeket, a gyepben pedig gömb-juharokat ültettünk. Ezek formája némi kontrasztot adva elüt a kert alapvetően négyszögletes formáitól.

Lake Forest modern kert

Mint minden modern, ámde gyerekbarát kertben, viszonylag nagy területet foglal el itt is a gyep, amit a termőföldföld gondos elmunkálása után gyepszőnyegből telepítettünk. A kerítés és a járófelületek mellett keskeny évelőágyásokat alakítottunk ki. Ezekbe jórészt könnyen gondozható növények kerültek. Minden egyes növénytípust többesével, végső méretükhöz mérten egyes vagy kettes sorokban ültettünk el. A modern kertekre jellemzően így megvalósult a mértani formáknak megfelelő, foltokban ültetett növényesítés. A kerítés mentén sövénynek is ideális babérmeggyeket telepítettünk, amik télen-nyáron jól védik a kertet a kíváncsi tekintetek elől.

modern kert Mogyoródon

Nemcsak a növények elrendezését, hanem a különböző növényfoltok mulcs-anyagait is mértani formákban, egymással váltakozva használtuk fel. Az évelő ágyásokban murva ill. díszkavics, a sövények vonala mentén pedig kéreg szolgálja a gyommentesítést.

Az ágyások, a sövény és a gyep között gondosan elhelyezett ágyásszegélyeket telepítettünk. Ezek egyrészt megvédik az ágyásokat a fűfélék terjedésétől, másrészt a különböző mulcsanyagok keveredését is megakadályozzák.

ágyások a modern kertben

A növények faj és fajtaválasztásánál alapvető szempont volt a kert aktuális részében lévő fényviszonyokhoz való alkalmazkodás. Az árnyékosabb helyeken (pl. épületek árnyékában) színes levelű növényeket is ültettünk, hogy a levelek színe is erősítse a mértani jelleget a különböző növényfoltok között.

A ház utcafronti részében természetesen a burkolt felületek dominálnak, mivel garázsbejáró is található itt. A ház és a medence körül is nagy felületű, téglalap alakú elemekből rakott járófelületek létesültek.

Modern medencés kert Mogyoródon.

Összességében egy praktikus és jól használható kertet alakítottunk ki, amiben a ház dominál és a különböző növényágyások a ház stílusával harmonizálnak. A gyepfelület rendszeres gondozását robot fűnyíró, a kert öntözését pedig  okostelefonról vezérelt automata öntözőrendszer biztosítja, ahogyan az egy igazán modern, XXI. századi kertben elvárható.

A bemutatott kertről további képek az alábbi galéráiában érhetőek el: