Kertépítés vintage stílusban: romantikus hangulat a kertben

Angol kert Romantikus kert kertek képekkel Kertépítés Pest megye

A töretlen népszerűségnek örvendő vintage stílus nemcsak a lakberendezésben, hanem a kertépítésben is jól alkalmazható: megfelelő növényválasztással, rusztikus kiegészítőkkel, felújított avagy régies stílusú kerti bútorokkal igazán romantikus vidéki hangulatot varázsolhatunk magunknak a kertben, amint az az itt bemutatott kertképeken is látható.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz04.jpgEbben a veresegyházi kertben a nagyterületű, buja virágágyásoknak, az oda ültetett több száz évelőnek, és a sok-sok régies, rusztikus hangulatú kiegészítő elemnek hála, igazi romantikus vintage exteriőrt valósítottunk meg.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz05.jpgAz itt bemutatott, általunk tervezett és épített kert minden elemén kézzel fogható a romantika, az otthonosság érzete, a családi fészek melege. Ennek eléréséhez jól illeszkedő, maximális virág-díszítőértékkel bíró, a mediterránnak mondható stílusban épült házhoz, és a viszonylag nagy méretű teraszhoz, illetve kerti melléképülethez jól illeszkedő kertet alkottunk.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz01.jpgMint minden kertben, itt is nagyobb gyepfelület gondoskodik a szabadidős tevékenységek helyszínéről. Annak érdekében, hogy minél nagyobb zöldfelületet alakíthassunk ki, a gyepben lépőköveken lehet közlekedni.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz12.jpgA gondosan ápolt fűfelület a romantikus stílusnak megfelelően ívelt szélekkel rendelkezik – szigorúan kerüli a merev, egyenes formákat. A gyep mellett az ágyások is íveltek, hullámzó szegélyűek a sövény vonaláig.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz02.jpgA gyep mellett csupa virágzó és a lehető legtöbb illatos növényt terveztük be, mellyel a vidéki, külföldön „cottage garden” néven ismert életérzést erősítettük. A sok bővirágú és nektárt termelő virág vonzza a beporzó rovarokat.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz03.jpgA növények sokfélesége üdítő és vidám látványt nyújt. Az átlaghoz képest sokkal változatosabb, örökzöld és lombhullató növények sokasága nagyon vidám összhatást biztosít. Az ágyások gyommentességét a fakéregtakarás (mulcs) biztosítja.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz11.jpgA későbbiekben az egyre jobban sűrűsödő, általunk telepített előnevelt fák nyújtanak a nyári hónapokban árnyékot és hűst a kertben. A tervezéskor többféle formájú és őszi színeződésű lombhullató fát terveztünk be a természetes hatás elérése végett. Tovább nevelt, idősebb és erősebb növényeket ültettünk, hogy mihamarabb legyen árnyék is majd a kertben.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz15.jpgSövényként az intim szféra megteremtése miatt örökzöld és télizöld növényeket választottunk. Többféle, csoportosan ültetett, színes levelű növény váltakozik a kerítés mellett.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz10.jpgA terméskő, a kovácsolt vas, a kézműves jellegű dekorációs és használati tárgyak egyvelege pihenésre vagy aktív kültéri tevékenységre hívogat a kertben. A bútorok kényelmessége és vidám mintázata, a hintaszék, a strapabíró, rusztikus ültetőedények a teraszon és körülötte mind a romantikus, meleg hangulatot erősítik.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz09.jpgA kert hátsó traktusában, a masszív, fából készült hintaágy mögött magaságyás gondoskodik a mindennapi friss zöldségről és egyes gyümölcsök, így a szamóca terméséről. A magaságyás falát terméskőből építettük, így nagyon tartós, és szerkezetében kevés fenntartási igényű konyhakertet alakítottunk ki.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz14.jpgA kert és a házkörnyék kialakítása bár a hagyományoknak tiszteleg, de az anyagok használata mégis modern. A ház mellett elhelyezett kényelmes, idős fából készített hátfalas pad is remekül beleillik a kert hangulatába.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz06.jpgAz ívelt formákat technikailag határozottan zárják le a szegélyező anyagok. Dekoratív mulcs gondoskodik a nedvesség megtartásáról és a gyommentességről, illetve a burkolóanyagok is rendkívül stabilak, kopásállóak.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz07.jpgMint minden modernkori épített kertben, itt is automata öntözőrendszer biztosítja a kert megfelelő és egyúttal takarékos öntözéséről. A kert megvilágításról pedig az ágyásokba helyezett, romantikus világítótestek gondoskodnak.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz13.jpgAz utcafronton klasszikus és biztonságos a kerítés: jól átláthatóak a terméskővel fedett oszlopok és lábazat között a kovácsoltvas elemek.

vintage-romantikus-kert-veresegyhaz08.jpg

A bemutatott kert általunk készített felülnézeti 2D kertterve:

Kertterv.JPG