Kertépítés vintage stílusban: romantikus hangulat a kertben

Angol kert Romantikus kert kertek képekkel Kertépítés Pest megye

A töretlen népszerűségnek örvendő vintage stílus nemcsak a lakberendezésben, hanem a kertépítésben is jól alkalmazható: megfelelő növényválasztással, rusztikus kiegészítőkkel, felújított avagy régies stílusú kerti bútorokkal igazán romantikus vidéki hangulatot varázsolhatunk magunknak a kertben, amint az az itt bemutatott kertképeken is látható.

Ebben a veresegyházi kertben a nagyterületű, buja virágágyásoknak, az oda ültetett több száz évelőnek, és a sok-sok régies, rusztikus hangulatú kiegészítő elemnek hála, igazi romantikus vintage exteriőrt valósítottunk meg.

Romantikus kertrészlet ahol hosszasan időzhetünk
Itt a romantikus-mediterrán hangulat uralkodik

Az itt bemutatott, általunk tervezett és épített kert minden elemén kézzel fogható a romantika, az otthonosság érzete, a családi fészek melege. Ennek eléréséhez jól illeszkedő, maximális virág-díszítőértékkel bíró, a mediterránnak mondható stílusban épült házhoz, és a viszonylag nagy méretű teraszhoz, illetve kerti melléképülethez jól illeszkedő kertet alkottunk.

Vintage kert - a színek & illatok kavalkádja

Igazán szép lett ez a kert, így örömmel mutatjuk be minden részletét.

Tipegő kövek a hátsó kertben
A lépőkővek kerekded formája tökéletesen illik a kert összképéhez

Mint minden kertben, itt is nagyobb gyepfelület gondoskodik a szabadidős tevékenységek helyszínéről. Annak érdekében, hogy minél nagyobb zöldfelületet alakíthassunk ki, a gyepben lépőköveken lehet közlekedni.

Hatalmas íves, romantikus vintage előkert
Nagy íves ágyás és színes virágok kavalkádja jellemzi az előkertet

A gondosan ápolt fűfelület a romantikus stílusnak megfelelően ívelt szélekkel rendelkezik – szigorúan kerüli a merev, egyenes formákat. A gyep mellett az ágyások is íveltek, hullámzó szegélyűek a sövény vonaláig.

Illatos haszonkert, színes virágokkal
A színes virágok és az illatfelhő tovább erősíti a vintage kerti hangulatot

A vintage kertek jellegzetességei az illatos virágok teljes palettája. Ezeket a vidéki szép kerteket külföldön „cottage garden”-nek nevezik, utalván ezzel arra, hogy régebben a kert haszonkertént funkcionált, s megtalálható volt benne minden fűszernövény. A sok bővirágú és nektárt termelő virág vonzza a beporzó rovarokat.

Színes kert, illetos növényekkel
Bármerre is nézzünk üde színek uralkodnak a kertben

A növények sokfélesége üdítő és vidám látványt nyújt. Az átlaghoz képest sokkal változatosabb, örökzöld és lombhullató növények sokasága nagyon vidám összhatást biztosít. Az ágyások gyommentességét a fakéregtakarás (mulcs) biztosítja.

Hamar megnőnek a növények, innentől egész évben színes a vintage, romantikus kert
Egész évben színes az általunk tervezett vintage kert

A későbbiekben az egyre jobban sűrűsödő, általunk telepített előnevelt fák nyújtanak a nyári hónapokban árnyékot és hűst a kertben. A tervezéskor többféle formájú és őszi színeződésű lombhullató fát terveztünk be a természetes hatás elérése végett. Tovább nevelt, idősebb és erősebb növényeket ültettünk, hogy mihamarabb legyen árnyék is majd a kertben.

Még, sok-sok szép kert itt

És a pihenősarok

Örökzöld sövény takarja el a szomszédokat Örökzöld sövény határolja a kertet

Sövényként az intim szféra megteremtése miatt örökzöld és télizöld növényeket választottunk. Többféle, csoportosan ültetett, színes levelű növény váltakozik a kerítés mellett.

Színes pihenősarok és a hátsókert kapcsolata
Hangulatus kültéri pihenőrész a fedaett teraszon

A terméskő, a kovácsolt vas, a kézműves jellegű dekorációs és használati tárgyak egyvelege pihenésre vagy aktív kültéri tevékenységre hívogat a kertben. A bútorok kényelmessége és vidám mintázata, a hintaszék, a strapabíró, rusztikus ültetőedények a teraszon és körülötte mind a romantikus, meleg hangulatot erősítik.

Hatalmas hintaszék a kert végében
A kert végében épített hintaágyon is pihenhetünk

A kert hátsó traktusában, a masszív, fából készült hintaágy mögött magaságyás gondoskodik a mindennapi friss zöldségről és egyes gyümölcsök, így a szamóca terméséről. A magaságyás falát terméskőből építettük, így nagyon tartós, és szerkezetében kevés fenntartási igényű konyhakertet alakítottunk ki.

Az igazi vintage hangulatot a hatalmas fapad adja meg
Ilyen a tökéletes vidéki, vintage hangulat

A kert és a házkörnyék kialakítása bár a hagyományoknak tiszteleg, de az anyagok használata mégis modern. A ház mellett elhelyezett kényelmes, idős fából készített hátfalas pad is remekül beleillik a kert hangulatába.

Tökéletes szép kert, sok virággal
Ahol az íves és a határozott, egyenes vonalak találkoznak

Az ívelt formákat technikailag határozottan zárják le a szegélyező anyagok. Dekoratív mulcs gondoskodik a nedvesség megtartásáról és a gyommentességről, illetve a burkolóanyagok is rendkívül stabilak, kopásállóak.

Nemcsak szép, de modern is

Nagyon szép vintage kert lett
A vintage kertépítés tökéletes példája lett ez a kert :)

Mint minden modernkori épített kertben, itt is automata öntözőrendszer biztosítja a kert megfelelő és egyúttal takarékos öntözéséről. A kert megvilágításról pedig az ágyásokba helyezett, romantikus világítótestek gondoskodnak.

Kovácsoltvas kertítést kapott a kert
Masszív és elegáns kerítést kapott ez a gyönyörű otthon

Még az utcafront is erősíti a vintage kerti hangulatot. Valami egyszerű, kész megoldás helyett, a kert színvonalához hasonló kategóriájú kerítést építtetett a kert tulajdonos. Jól átláthatóak a terméskővel fedett oszlopok és lábazat között pedig a kovácsoltvas elemek.

Vintage kertterv
Ez pedig a a kertterv -ebből lett a "cserebogár" :-)

Hamarosan további képeket is feltöltünk erről a gyönyörű kertről ide, így érdemes visszatérned később is :-)