Medencés modern kert Dunakeszin

A minimál designban épült családi ház tágas belső tereit nagyméretű tolóajtók és ablakfelületek kapcsolják össze a kerttel, amely adottság különösen indokolta, hogy minél sokoldalúbb kertkialakításokat tervezzünk, a mindennapi kerthasználatot meghatározó funkcionalitásokat is szem előtt tartva.

Modern kert Dunakeszin egy csodálatos medencével

A kert központi elemeként egy gyönyörű medence létesült, a ház modernitásához illeszkedve, tágas terasszal körülvéve. A nagyméretű terasz ugyancsak négyszögletes alakú, amihez murvával takart téglalap alakú kertrész csatlakozik.

A kertben nagyméretű, téglalap alakú lépőköveket helyeztünk el, és a modernitás jegyében az irányváltásokat (kanyarodást) is szögletes vonalvezetésűre terveztük. Ezek a térkő elemek mozgalmasságot hoznak a kertbe, és egyúttal játékosságot is kölcsönöznek a kertnek. Ugyanezt a könnyed játékosságot értük el a zöld gyepfelület, a fehér murvatakarás, a vörösesbarna kéregtakarás és a fehér lépőkövek váltakozásával.

Trendi, modern stílusban alakítottunk ki mindent

A kerítés mentén vegyes növényekből álló beültetés ad természetességet. A növények foltjai különböző megjelenésű és magasságú növényekből állnak. Fűféléket, alacsony fatermetű növényeket, örökzöldeket és lomblevelű növényeket ültettünk. A kert növényvilága a modern és a mediterrán jellegzetességeket ötvözi. Pálmát, ciprust, fügét, Leyland-ciprust és különböző bambusz fajokat telepítettünk a többféle virágszínű évelők, babérmeggyek és örökzöld növények mellett.

A kerti tipegő és a sövény is a ház stílusát követi

A ház bal oldalán viszonylag kevés a fény: a szomszédból magas örökzöldek (Leyland-ciprus) a kertben az emeletes ház árnyékolja le ezt a kertrészt. Ide olyan növényeket telepítettünk, amelyek kifejezetten árnyékos helyeken érzik jól magukat. Az ablakfelületek környezetében látványosabb, színes növényeket terveztük be: árnyékliliomok és japán juhar díszíti itt a kertet. A hosszú, keskeny ágyásokba ezeken kívül kövérke és tűzeső került.

A hátsó kert is modern stílusú lett

A nagy terasszal szemben lángvirágok nyílnak többféle, élénk színekben. Az évelő növények foltjai között alacsonyra növekvő, télizöld babérmeggyeket telepítettünk. A napozóterasz felé a murvatakarással ellátott ágyásba szoliter cserjéket (örökzöldeket), díszfüvet és japánjuhart ültettünk. A terasz kissé magasított, aköré a lelépést akadályozó növényeket, mirtuszloncot telepítettünk.

A medence végében a telek sarkában lévő tárolót egy örökzöld magnólia takarja majd el évről évre az egyre nagyobb lombozatával. A medence felé a kerítés mellett murvatakarásban, foltban ültetett, különböző magasságú növények díszlenek. Ez a magasság-különbség még látványosabbá teszi a medence feszített víztükrét.

A változatos és mozgalmas kert modern design elemeivel és a kékvizű úszómedencével tökéletes harmóniát alkot a modern-minimál stílusú családi házzal.

És a modern kert legimpozánsabb eleme a medence lett