A Nőnapra kapott cserepes növények tartása

Növénydekoráció Ünnepek dísznövények

A nemzetközi Nőnapon az ajándékozók közül sokan választanak vágottvirág helyett cserepes növényeket. A sokféle virág közül azok tartásához szeretnénk ebben a cikkünkben tanácsokat adni, amelyek rendszerint ebben az időszakban kerülnek eladásra és a hölgyeknek ajándékozásra.

A Nőnapra ajándékozott egyik legkedveltebb virág a kankalin. Ez a növény szabadföldi évelő és március-májusban szokott a kertben is virágozni. Sok fajtája van: a már megszokott lila, kék, sárga, fehér, rózsaszín és bordó virágszínűek mellett narancssárga, világos vagy sötétebb szegélyes, rojtos szirmú és többszínű közül is választhatunk. A nagymértékű nemesítésnek köszönhetően a cserepes virágunk tömör felépítésű, viszonylag kicsik a levelei és sok virág díszíti. Ezeket a kankalin hibrideket hűvös, világos helyen tartsuk – ekkor díszít a legtovább. Csak mérsékelten nedvesen tartsuk, különben levelei hamar sárgulni kezdenek. Meleg szobában gyorsan elnyílik, és ugyancsak sárgulni, az új levelei pedig megnyúlni kezdenek. Ha már fagymentes az idő, kiültethetjük a kertbe. Évelő növény, más növények árnyékába ültessük. Fontos azt tudni, hogy a kiültetés utáni évben a virágai többnyire kisebbek lesznek az ajándékozás évében tapasztaltnál.

Gondosan ápoljuk a Nőnapra kapott cserepes növényeket

Másik gyakran ajándékozott virág a cserepes jácint. A jácint a kankalinhoz hasonlóan ugyancsak szabadföldi növény. Legtöbbször homokban hajtatják meg Nőnapra, cserepében tápanyag nincs, a növény a hagymájában előző évben raktározott tápanyagokból neveli ki nagyméretű virágzatát. Éppen ezért a kapott jácintot a szobanövényekhez használt tápoldattal lássuk el, a kezelési útmutatóban leírt töménységben. Hűvös szobában tartósabban virágzik és nem nyúlik meg. A virágszíne lila, kék, rózsaszín, fehér és ritkán krémsárga lehet, újabban enyhén csíkozott szirmú változatai is kaphatók. Gyakran a hajtatás során a fővirágzat mellett egy kisebb virágzat is fejlődik. Fontos azt tudni, hogy ez a hatalmas virágzat a hagyma ipari jellegű hőkezelése miatt alakul ki, a kertben ritkábban nevel a jácinthagyma ekkora virágzatot. Inkább több, ritkább fürtöt fejleszt. Az illata szerencsére a következő években is erős! Amennyiben már fagyok nem várhatók, a jácintot ültessük ki a kertbe, sok évig gyönyörködhetünk majd benne.

A kis cserepekben hajtatott sáfrányokat (krókuszok) ugyancsak hűvös szobában érdemes tartani, hogy tovább virágozzanak. Nagyon szép, harang alakú virágaik lila, sárga, fehér és rózsaszín színben pompáznak, gyakoriak a többszínű és csíkozott sziromszínű fajták is. Léteznek mini és nagyvirágú változataik is. Mindegyik jól bírja a magyarországi viszonyokat, ezért a fagyok múlta után ültessük ki őket félárnyékos-napos helyre.

A fokföldi ibolya újra népszerű kezd lenni. Köszönhető ez a sokféle fajtának, melyek között már a kisebb növekedésűek is megtalálhatók, ezek mindössze 7-8 cm átmérőjűek kifejlett állapotban is, és bőven virágoznak. Mind a megszokott nagyobb, mind pedig az előbb említett csoportban megtalálhatók a hullámos és telt virágúak is. Virágszínük fehér, rózsaszín, lila és kék lehet. A ritkaságok között tarkalevelűek is vannak, illetve kétféle szín is keveredhet a szirmokon. A fokföldi ibolyát valóban érdemes az alátétjén keresztül öntözni, a szár és a levelek könnyen megbetegednek a rajtuk maradó nedvesség miatt. Közepesen fűtött, nem túl meleg, tűző naptól védett helyiségekben évente akár többször is virágozhatnak. Csak szobameleg vízzel öntözzük! A hideg víz károsítja a növényeket és a pusztulásukhoz is vezethet. Nem télálló növények.