Egy modern kert tervezése

Ha a modern kertstílus áll Önhöz és környezetéhez legközelebb, de még nem tudja, hogy ez miként lenne megvalósítható a gyakorlatban, úgy az alábbi kertünk tervezésének rövid bemutatásával biztosan hasznos segítséget nyújtunk Önnek.

Az építendő kert megtervezése előtt a legfontosabb teendőnk, hogy felmérjük a kertünket annak érdekében, hogy könnyedén és méretarányosan el tudjuk helyezni kerti elemeinket és növényeinket. A kerttervek elkészítését megelőzően kiválaszthatjuk kertünk stílusát, amelyet követve alakítjuk ki a kerti elemeket, teraszunkat, összeállítjuk ültetendő növényeinket. Ha a modern kertstílus áll Önhöz és környezetéhez legközelebb, de még nem tudja, hogy ez miként lenne megvalósítható a gyakorlatban, úgy az alábbi kertünk tervezésének rövid bemutatásával biztosan hasznos segítséget nyújtunk Önnek.

Megrendelőnk kívánsága egy letisztultabb, modern stílusú kert kialakítása volt, amely eredményt a már meglévő kertjének részbeni átalakításával szeretett volna elérni. A hátsó kertrészben szeretett volna egy olyan pihenő részt, ahol kiülhetnek a barátaival sütögetni, valamint kérte, hogy a kertben mindenféleképpen alakítsunk ki egy modern vonalvezetésű fűszerágyást is.

A bemutatott modern kert tervezése során a sütögetős résznél kavicságyba fektetett, négyszögletes kőlapokat terveztünk, amit egy „L” alakban húzódó, magasított virágágyás ölel körbe. A növények kiválasztásnál is az egyszerűbb, letisztultabb hatást keltő fajtákat kerestük, és emiatt terveztünk a sütögetős részhez különféle díszfű kiültetéseket. Az alábbi képen jól látható, hogy a kavicságy íves vonala a meglévő terasz vonalát követi, egyúttal éles kontrasztot alkot a sütögetős rész többi elemével.

Az előkertben a különböző anyagok és színek alkotják a legszembetűnőbb ellentétet. Ide helyeztük el a modern designt követő fűszerágyásokat, amelyeket rozsdaszínű vaslemezekből terveztünk és alakítottunk ki. A hátsókert kavicságya elől is visszaköszön. Az előkert kavicságyában helyeztük el a fűszerágyásokat, valamint kialakítottunk három, hosszúkás ágyást, amelyekbe fenyőkéreggel fedett ültető közegbe telepített díszfüvek kerültek. A rozsdabarna szín, a kavics fehér színe és a fenyőkéreg barna színe a fűszernövények, a díszfüvek és a gyepszőnyeg zöldjével kiegészülve együttesen életre hívja a modern hatást megtestesítő letisztult színvilágot, ahol egy térben találkozunk a sötét és világos színek éles kontrasztjával.

Egy elkészült kert képein azonban nem feltétlenül jelenik meg a kertkialakítási terv minden eleme. A tervekhez ugyanis nem kell mereven ragaszkodni, a kialakítás során még dönthetünk úgy, hogy valamely elemet elhagyjunk, vagy épp újabbakkal egészítjük ki azt, hiszen a megvalósítás folyamatában, tervünk életre keltésekor sokkal jobban szemünk elé tárul a kert összhangja, tervezett elemeink egymáshoz való illeszkedése, ami újabb inspirációt jelent a kert mikénti kialakításához.