Kertépítés ősszel a XI. kerületben

Nincs két egyforma kert és így két egyforma kertkialakítás sem. Ebben a cikkben mégis a kertépítés azon gyakorlati lépéseit igyekszünk szemléltetni, amelyek lényegében minden kert esetében nélkülözhetetlenek, és amelyek szükségesek ahhoz, hogy meg lehessen alkotni az adott helyre illő tökéletes kertet. Az itt bemutatott kert kialakítását egy már szinte kulcsra kész családi ház befejező munkálataival párhuzamosan, az őszi hónapokban kellett elvégeznünk, hogy még a tél beköszönte előtt használatba vehető legyen a Budapest XI. kerületében, kertvárosi környezetbe épült ingatlan.

Elegáns modern kert, hátsókertje Budapesten a XI. kerületben.

Az őszi kertépítés előnyeiről külön cikkben már részletesen írtunk, ehelyütt csupán annyit szeretnénk kiemelni, hogy a kertépítés szakmai értelemben vett „főszezonja” igazából ősszel van, így az őszre időzített kertkialakítás sok szempontból előnyösebb, mint a tavaszi/nyári munkálatok, bár kétségtelen, hogy ez esetben egy szezonnal később, a soron következő tél elmúltával élvezhetjük igazán ki az új kertünket.

Földmunkálatok szükségesek a kertépítés megkezdése előtt.

Visszatérve azonban a kertépítés lépéseire. Egy teljesen újonnan kialakításra kerülő kert kivitelezésének megkezdése előtt a ház homlokzatának, a kapcsolódó burkolt részeknek és a teraszoknak kell elkészülnie. Így a később kialakított kertet és elemeit nem teszi tönkre a különféle súlymozgatás, deponálás, állványzatok ide-oda helyezése.

Szakszerű munkálatok folynak az egész kertben

Amennyiben a talaj mennyisége a kertben nem elegendő, vagy az építkezés során sok törmelék került a földbe, esetleg rossz minőségű a kert talaja, úgy jó minőségű termőföldet kell teríteni a meglévő területre. A kertépítést megelőző képeken látszik, hogy ebben a kertben sem túl jó minőségű a talaj, és a ház építése miatt erősen igénybe vett a terület, építési hulladék is került a talajba. Egy-egy kert esetében akár pótkocsinyi mennyiség(ek)re is szükség lehet a termőföld pótlásához, terítéséhez.

Itt kerülnek kialakításra a kerti utak.

A felhordott földmennyiséget egyenletesen szét kell teríteni a kertben, ügyelve a megfelelő lejtetésekre a vízelvezetés miatt, valamint figyelnünk kell a majdani fűfelületek síkjainak kialakítására is, hogy a gyep ne legyen hepehupás. A gyepszőnyeg kiváltképp meghálálja a jó minőségű, előkészített talajt és egészségesen növekszik, gyorsan összezár.

A földterítés után a gyep- ill ágyásszegélyeket helyezzük el a kertterv szerint, illetve a jelen esetben hullámos vonalvezetésű ágyásokat ültettünk be főként konténerben nevelt növényekkel. A növényeket az ültetés előtt mindig a terv szerinti ültetési helyükre rendezzük, így a pontos kirakás után az ágyásokban azt a látványt fogják nyújtani, amit a kerttervben már megmutattunk a tulajdonosnak, de így „élőben” is lehetőség van megszemlélni az összképet, még a kiültetés előtt.

Előnevelt növényeket használunk.

A növények ültetésével párhuzamosan az automata öntözőrendszer telepítését is elvégezzük. Fontos, hogy minden növényhez érjen csepegtető cső, illetve a rendszer a gyepet is annak egész felületén öntözze.

Miután a növényeket és az öntözőrendszert telepítettük, a kertépítés látványos részei következnek: az ágyások mulcstakarást kaptak, ezzel az öntözőrendszer nagy részét is eltakartuk és helyette esztétikusabb látványt nyertünk. A gyep telepítése is az utolsó munkafolyamatokhoz tartozik. Ebben a kertben is gyepszőnyeget terítettünk. A képeken jól látszanak a kezdetben még elkülönülő gyeptéglák, de ezek hamar összenőnek és egységes felületet alkotnak majd.

Szép íves lett az előkert.

Összeségében elmondhatjuk, hogy az itt bemutatott kert hagyományos elrendezésű, nagy gyepfelülettel rendelkezik. Az ívelt ágyásokban a hazai klímát jól bíró növényeket ültettünk, amelyeket az automata öntözőberendezés lát el nedvességgel. A kerítés mellett babérmeggyek és korallberkenyék alkotnak sövényt. A ház teraszának és bejáratának szögletes vonalvezetését hozzá illeszkedő növényágyások lágyítják és teszik a szemnek tetszetőssé. A kertben már meglévő idősebb fák mellé a kertvárosba illeszkedő más fákat is ültettünk. Ezek a többségében lombhullató növények nyáron kellő árnyékról gondoskodnak majd.

A kertépítés folyamatáról, annak lépéseiről további hasznos infók olvashatóak ide kattintva!