Automata öntözőrendszerek története, előnyei

Automata öntözés Trendek Környezettudatosság

Az automata öntözőrendszerek a 20. század közepén az USA-ban és Izraelben jelentek meg, majd alkalmazásuk napjainkra már világszerte elterjedt. Érdekes adat, hogy az 1960-as évekre Floridában már a kertek mintegy harmadában volt telepítve öntözőrendszer. A legnagyobb öntözőrendszer gyártó cégeket (Hunter, Rain Bird, K-Rain, Toro, Nelson) napjainkban is e két ország adja.

Az automatizált locsolási technika alkalmazását mind az USA-ban, mind Izraelben a nagy meleg és a természetes csapadékmennyiség alacsony mértéke indokolta. Lényegében ugyanezen okok, valamint a globális felmelegedéssel együttjáró éghajlati változások, és talán mindenekelőtt napjaink felgyorsult életritmusa, a technika mindennapjainkat behálózó térnyerése tette világszerte népszerűvé az automata öntözőrendszerek létesítését a közterületeken és magánkertekben egyaránt.

Az elmúlt esztendők tapasztalata, hogy idehaza a késő tavaszi és az ősz eleje, közepe közti időszakban kevés, a kertek fenntartásához, a gyepfelület és a növények fejlődéséhez, életben maradásához szükséges csapadék mennyisége. A tavalyi évben, 2012-ben ugyanez a probléma már a mezőgazdasági termelésben is fokozottan jelentkezett, így különösen a gyümölcsösökben nagy számban telepítettek automata öntözőrendszereket, ami időszakosan még készlethiányt is eredményezett egyes öntözőrendszer elemek, alkatrészek hazai forgalmazásában. Azon túlmenően, hogy egy épített kert vízigénye mintegy háromszorosa az éves átlagos csapadékmennyiségnek, a tervezetten üde, gondozott kert napi egy-kétszeri locsolásának időigényessége is fontos tényező az automatizált öntözés térnyerésében és napjainkra jellemző népszerűségében.

 

Az öntözőrendszer telepítésének költsége a mindennapos idő- és energia megtakarítás, valamint az automata rendszerrel való öntözés takarékosabb és egyenletesebb vízkijuttatása révén hamar megtérül. Az öntözőrendszer vezérlőjének köszönhető sokféle programozási lehetőség biztosítja ugyanis, hogy az öntözésre olyan időpontban kerülhet sor – pl. késő este, vagy hajnalban - amikor a párolgási veszteség minimális.

Az automata öntözés további előnye, hogy a családi nyaralás esetén sem kell a kert kézi locsolását rokonokra, szomszédokra bízni, vagy netán a kertet öntözés nélkül hagyva a növények kiszáradásától tartani. Távollétünkben ugyanis a rendszer ugyanúgy biztosítja a kert vízellátását, mint az év egyéb napjain. Az automata öntözőrendszer telepítése kevéssé tagolt, egyszerű, szögletes formavilágú kertben akár házilag is kivitelezhető, ugyanakkor mint minden szakmunka esetében, így az öntözőrendszer kiépítésére is igaz, hogy a későbbi bosszúságok elkerülése és a tökéletes kivitelezés érdekében érdemesnek tűnik a telepítést szakemberre bízni.

 

Cikkünket hamarosan folytatjuk, amikor is vázlatosan bemutatjuk az öntözőrendszerek felépítését, egyfelől segítve ezzel azon vállalkozó szellemű kertbarátokat, akik a telepítést maguk kívánják elvégezni, másfelől tájékoztatásul (és mintegy kedvcsinálóként) szánjuk azoknak, akik a telepítést cégünktől kívánják a későbbiekben megrendelni.