Természetes úszómedencék

Kerti tó Környezettudatosság úszómedence

Manapság még szinte ismeretlen dolog, de a környezettudatosság miatt egyre több követője van. Ők a természetes úszómedencék.

1980-ban egy osztrák építész kezdett el elsőként foglalkozni a természetes úszómedencékkel. A felmérések szerint egyre többen szeretnének ilyet, de még most is megizzadnak a kereskedők, mire eladnak egy ilyen medencét.

Egy természetes medence Michael George brit szakember szerint nincs semmilyen gond a természetes medencékkel. Ugyanúgy ahogy az emberi szervezetben több millió baktérium él, úgy a vizekben is. Szerinte nem a klórral kéne megoldani a víztisztítási problémát. Egy természetes medencében ugyanúgy megvannak a fürdésre alkalmas helyek. Ahol nem úszunk, oda be lehet építeni a szűrő berendezéseket és úgy kell kialakítani az egész medencét, olyan növényekkel kell beültetni, melyek maguktól megtisztítják a vizet. És mit mutat a gyakorlat? Pár hónap alatt teljesen beáll a medence ökoegyensúlya.

Ahogy a képen is látszódik a természetes medencékben van egy nagy vízfelület, ahol úszni tudunk. A partvonalat mint egy szegélyt, növényekkel ültetik be melyek a víztisztításért felelnek. Ez a medence egy sváci kertben lett kialakítva. Gyakorlatilag teljesen összemosódik az épített természet az eredetivel.

Energiát is megtakaríthatunk vele

James Robyn Münchenben nyitott egy természetes medencékkel foglalkozó vállalkozást. Véleménye szerint a normál medencék energiavámpírok, annyi energiát elvisz a szivattyú folyamatos működése. Itt nincs ilyen költség, nem is beszélve arról, mennyi vegyszert kell belepakolni egy normál medencébe.