Modern kerttervezés

Kerttervezés Így dolgozunk

Jelen írásunkban a kerttervezésben használatos modernkori technikai eszközöket mutatjuk be. Ha azonban a fenti cím hallatán inkább a stílusában modern kerttervezés, a modern kertépítés iránt érdeklődik, úgy ajánljuk figyelmébe a modern kertek építése, valamint a modern kert tervezése menüpontokat, valamint az általunk tervezett és épített modern kerteket bemutató képgalériánkat.

A kertek helyszíni felmérésében régen szinte csak a mérőszalag és a teodolitok nyújtottak segítséget. Ma ezeket kiválthatják a műholdakkal kapcsolatot tartó, a GPS rendszerek működéséhez hasonló térkép-felvételező eszközök. Míg a régebbi eszközöknél hosszadalmasabb folyamat volt a null-pont kiválasztása, illetve minden egyes térhatároló elem és meglévő növény felvételezése, addig ezek az új eszközök gyakorlatilag rövid kalibrálás után gombnyomásra rögzítik a fontos helyszíni adatokat, utána pedig egy program segítségével létrehozzák a kiindulási alaprajzot. Itt is érvényesül az alapszabály, miszerint minél drágább egy ilyen eszköz, annál pontosabbak az adatai és kevesebb hibahatárral működnek. Kisebb területek felmérésére a lézeres szint- és távolságmérőt is szokták alkalmazni, amely a teodolit modernebb változata. Itt a felvételezés mechanikusan megy, de pontosabbak az adatok.

A modernkori kerttervezésben nem csupán a felmérés, de a kertterv készítésének folyamata is digitalizált. Sok kerttervező program létezik az egyszerűbbektől a profi változatokig. A bárki számára (könnyen) hozzáférhető kerttervező programok többnyire alap kertterveket is tartalmaznak, és különböző minőségű grafikákkal a készülő kert látványát is láthatjuk, nem csak az alaprajzot. Ezek a programok egy négyszögletes alaprajz kitöltésére alkalmasak legtöbbször, és korlátozottak a tervezési lehetőségek, mint pl. a domborzati viszonyok megadása. Lényegében a tollal-ceruzával kockás papírra rajzolható mechanikus kerttervezés számítógépes megfelelői ezek.

A komolyabb, félprofi és profi kerttervező programok már sokféle tervezési lehetőséget, akár szabálytalan vagy saját magunk által tervezhető formák létrehozását is lehetővé teszik. Programozott számítások segítségével a szoftver kiszámolhatja az anyagszükségletet, a kellő növények számát, továbbá, ha a beszerzendő tételek egységeinek árát is megadjuk, úgy akár még költségtervet is készítenek. Ezek a programok komoly grafikai terveket is megjelentetnek az alaprajz alapján, és akár hosszú évek távlatában is láthatjuk a kert változását a 3D látványtervek segítségével. Ugyanakkor ezen kerttervező programok használata komoly tervező mérnöki tudást és szakmai tapasztalatot igényel.