Kertátalakítás romantikus stílusban

Angol kert Romantikus kert Így dolgozunk Kertépítés Pest megye

A viszonylag nagy alapterületű fótligeti ház mellett oldalt keskenyebb, hátul viszont nagyobb kertrészt tudtunk tervezni. A meglévő kert alapvető adottsága volt, hogy viszonylag magas fák árnyékolják, amik szórt fényt biztosítanak csak a növényeknek, a közvetlen napsütés ritkán fordul elő itt.

A kert végében a szomszédban zárt kerítés mögött magas bokrok növekednek, ez is árnyékol. A ház emeletes – így végső soron inkább teljesen árnyékos, de szórt fényt biztosító területet kellett beterveznünk a meglévő és új növényekkel együtt.

Üde zöld lett a hátsókert

A ház körül széles sávban és ívelt szegélyekkel gyepszőnyeget fektettünk. A kerítések mentén ehhez igazodva sűrűn beültetett, romantikus hangulatú növényágyásokat alakítottunk ki. A háttérbe nagyobb, az előtérbe alacsonyabb fajtákat ültettünk. Így a ház felől nézve egyre nagyobb növényeket látunk, ezáltal tágul a tér a szemlélődő számára – nagyobbnak tűnik a kert.

Az áttetsző kerítés elé babérmeggy-sövény került, amelyet rendszeres metszéssel szép, sűrű sövénnyé alakíthatunk. A babérmeggy télen-nyáron zöld leveleivel kiváló belátásgátló, és a port is jól megköti.

Romantikus kert Fótligeten

A kertbe kifejezetten árnyéktűrő növények kerültek (babérmeggy, hortenzia, gömbtuja, egynyárinak: nebáncsvirág), de a több fénnyel rendelkező helyekre fényigényesebb, de mégis ezt a védett fekvést igénylő növényt is ültettünk: úgymint fehértarka kecskerágó és magastörzsű japánjuhar. A szomszéd felé egy koratavasszal virágzó liliomfát telepítettünk, ami ugyancsak jól érzi magát ezen a védett helyen, és az ablakokból is jól látszik. A növények alatt folyami kavicsból álló vastag réteg gátolja meg a gyomosodást, a gyep és az ágyások között pedig gyepszegély akadályozza meg a növények terjeszkedését.

A kert minden apró részletére figyeltünk

A megvalósítás során a meglévő adottságok maximális kihasználásával sikerült egy igazán buja, mégis elegáns, kellő takarással rendelkező, jól használható romantikus kertet építenünk.