Találatok: Őszi kerti munkák

Automata logó

Automata öntözőrendszerek téliesítése

Az automata öntözörendszert évente szükséges téliesítenünk, azaz a rendszert víztelenítenünk, méghozzá az elsö fagy megjelenése elött. Ezáltal kerülhetö ugyanis el a rendszer és tartozékai tekintetében egy nem várt fagykár. Az automata öntözörendszer vázát jelentö KPE csövek elviekben nem fagyhatnak el, még akkor sem, ha a víztelenítésre nem kerül sor, bár a csövekbe fagyott víz vélhetöen évröl-évre rontaná az anyag ellenálló képességét.


Őszi kertépítési munka

Kertépítési és egyéb kerti munkák ősszel

A kertépítés időpontjának megválasztásakor a kerttulajdonosok, megrendelők rendszerint a tavaszi munkálatokat részesítik előnyben, melynek indoka egyfelől abban keresendő, hogy így már a kertépítés első évében (egész nyáron és ősszel) élvezhetik újdonsült kertjüket a házigazdák, másfelől a tél elmúltával, a tavasz beköszöntével köztudottan együtt jár az emberek megújulás, újítás iránti vágyának és tenni akarásának a felerősödése, amely a ház körüli munkák, így a kert rendbetételének mielőbbi elvégzését is igényli.


Őszi kerti munkák képekben

Őszi kerti munkák képekben

Néhány fotók összeszedtünk arról, milyen munkákat kell megcsinálni ősszel a kertünkben.


Őszi gyümölcsök

Őszi gyümölcsök és szüretelésük

Az őszi metszések, őszi gyepápolás, a gyep és ágyások téli felkészítése, a kerti csapok és öntözőrendszerek víztelenítése (téliesítése) stb. mellett az őszi kerti munkák sorába tartozik az őszi gyümölcsök betakarítása, szüretelése. Ez a munkálat nem csupán a termesztőket, az üzemi gazdálkodókat érinti, hanem mindazokat a kerttulajdonosakat, akik kertjeikben gyümölcsfát ültetnek.


Őszi naplemente

Őszi kerti munkák 1. rész

Az ősz beköszöntével, az időjárás lehűlésével kertünket érdemes és szükséges felkészítenünk a télre. A téli, fagyos időre való felkészülés során a kertben élő növényekre és állatokra, valamint kerti berendezéseinkre, eszközeinkre egyaránt gondolni, azokról gondoskodni kell.


Kerti eszközök

Őszi kerti munkák 2. rész

A kertben, vagyis kültéren elhelyezett kerti tárgyainkról is gondoskodni kell az ősz folyamán, a kerti eszközöket, berendezéseket is fel kell készíteni a télre, ami egyes eszközök, szerszámok tekintetében „mindössze” a gondos tisztogatást és védett helyre való elhelyezést takar.


Logó

Őszi kerti munkák 3. rész

A nyári gyomlálás, ültetés, vetés és betakarítás után érdemes elgondolkodni azon, hogy a következő évben mit szeretnénk termeszteni kertünkben. E téren is támpontot jelentenek a kertészkedő ember számára a régi parasztkerti hagyományok.


Rózsa ősszel

Aktuális őszi teendők a kertben

Sokszor már szeptemberben beköszönt az ősz a hűvös időjárással. Kertépítő kalendáriumunk őszi fejezetéhez kapcsolódóan összegyűjtöttük, hogy mit érdemes ilyenkor a kertben elvégezni ahhoz, hogy a növényeknek – és így nekünk is – jó legyen.