Formák a kertben

Kiskert Formabontó kert

Ha valakinek kis kertje van, sokszor megijed, hogy milyen módon lehet mutatósan és változatosan megoldani a kivitelezését. Nem csak a növények sokféleségével, hanem a burkolatok, a talajtakaró anyagok és a növényi felületek ötletes váltogatásával is látványos és tartós eredményt lehet elérni.

Ebben a kora tavasszal épült kertben a burkolt felületek mediterrán színvilágú és színes, téglalap alakú térkövekből készültek. A térköveket természetesen térkő-szegély határolja. Ez a színes felület önmagában is vidám, élénk hatást kelt.

Igen változékony még az idő tavasszal

A járóutakon és a teraszon kívül az összes kertfelület hullámos, ívelt szélű. Ezeket a formákat csak úgy lehet tartósan és a lehető legkevesebb munkával fenntartani, hogy az egyes részek között térhatároló elemeket építettünk be a földbe. Ez a süllyesztett szegély készülhet rozsdaálló és hajlítható fémből, vagy jó minőségű, egyedi gyártású műanyag elemekből.

Sokszor még hó is előfordul tavasszal ami nehezíti a kertépítő munkáját

Alapvetően az egymástól eltérő megjelenésű felületeket a mosott folyami kavics barnás színe, a zúzott mészkő-murva fehérsége és a gyep zöldje uralja a kialakítás után. Ezek tökéletes kontrasztot alkotnak egymással, és ennek a modern kialakítású kertnek a látványát erőteljesen meghatározzák. Egy-egy ágyásba azonos fajtájú, levélszínükkel díszítő növénycsoportokat ültettünk be. Később ezek növekedésével természetesen a különböző (sárga, vörös és szürkéskék) lombszínük is egyre inkább érvényesülni fog a kétféle kővel takart ágyásokban.

Magasabb növénynek gömbjuhart és gömb alakú oltott akácot terveztünk be, ami a sövény-növényekkel együtt ebben a kis felületű kertben horizontálisan is kitöltik a teret és összességében stabilitást adnak a kertnek. A gömbtuja alakja jól illik az ágyások ívelt vonalaihoz. A sövénynövények között oszlopos növekedésű tuják, a mediterrán hangulatú korallberkenye és babérmeggy, valamint tarka levelű som is található – igyekeztünk a kis felület ellenére változatos megjelenésű növényeket telepíteni.

Az éles vonalú formák modernné teszik a kertek

A gyepet gyeptéglából raktuk ki, amelynek szélei rövid idő alatt összenövekednek és teljesen egységes gyep alakul ki. A kora tavaszi kertépítés utáni havazás és hideg a gyepszőnyegnek nem árt, a természetes csapadék pedig megkönnyíti a gyepalkotó füvek eredését.