Gyerekbarát, virágos vidéki kert kialakítása

Így dolgozunk Kertépítés Pest megye Kerttervezés

Az itt bemutatott hagyományos stílusú, ám új építésű ház vidéken, kisvárosi környezetben található. A kerttervezés és kertépítés során kitűzött cél egy hosszú távon is fenntartható, árnyas és napos részeket egyaránt felvonultató, sok-sok virággal teli, mégis gyerekbarát kert kialakítása volt. Ennek megfelelően a csodás tervezésű házhoz tartozó, egyébként igen nagy alapterületű, sík kertet romantikus, vidékies stílusban terveztük meg, sok-sok virágzó növénytársítással.

kapuvar03.jpg Ebben a hagyományos kertkialakításban a barátságos, hívogató miliőt a változatos méretű, hullámzó ágyások adják meg. Fontos, hogy a kert közepén könnyen át lehessen haladni a különböző kertrészletekig, mint például a játszótérig. Az ültetett néhány fa már pár év alatt a nyári forróságban kellemes árnyékot ad. Ezek közül kettő a gyepbe tervezett két növényszigetbe került.

kapuvar01.jpg A kertépítés során ebben a kertben sokféle levélformájú és virágszínű évelő növény kapott helyet. Így például a sásliliomok, a homokliliomok, a levendulák, a lángvirágok és az árnyékliliomok nagy felületen és sokat virágoznak. A gazdag lombozatú japánfű és a széleslevelű ezüstfa pedig sűrű és színes, mégsem tolakodó lombozatot nevel évről évre, csekély gondozással. A játszótér köré kevés nagyobb növény került, inkább csak gyep veszi körül. Így a gyerekek szabadon játszhatnak.

kapuvar06.jpg

A kert végébe épített sütögető modern vonalat visz a hagyományos kertbe. A sütögető burkolata terméskő. A sütögető kör alakú, de az ülőrész nem teljes, hanem egy félkörív – így könnyen megközelíthető a középen biztonságosan kialakított tűzhely és a pihenő rész is. A sütögető és a kert sarka közötti részen fokozatosan emelkedő magasságú növénycsoportokat terveztünk be, amelyek a szomszédok kerítéséig teljesen kitöltik a teret. A sütögető mellett a téglafalú melléképület található, ahonnan könnyen lehet vizet vételezni, és mindenféle kerti eszközt tartani az összejövetelekhez.

kapuvar07.jpg A vidéki stílusú kerteknél fontosak a jól megtervezett, virágzó ágyások. Nem csak a sütögető körül, hanem az összes ágyásnál figyeltünk a kerítések felé emelkedő növényszintek kialakítására és arra, hogy változatos, sokféle, sokat virágzó növényfoltok alkossák ezeket. A virágágyások szélén így kifejezetten alacsony növények, a kert szélén a kerítéshez közel pedig már magas évelők vagy örökzöld növények kaptak helyet.

kapuvar04.jpg A kertben a madarak és a rovarok itatására külön itató szolgál. Ez a kert stílusának megfeleően egy régies kőtál, ami kiemelkedik a növények magassága fölé. Így a madarak biztonságban érezhetik magukat fürdés-ivás közben, illetve a tulajdonosok is többet láthatják őket.

kapuvar02.jpg A távolság miatt a bemutatott kertnek csupán a tervezését végeztük mi magunk, a fizikai megvalósítás helybeli kollgéák érdeme, köszönet nekik érte :-)

kapuvar05.jpg