Klasszikus stílus – villakert Szentendrén

Villakert Így dolgozunk

A relatíve nagyméretű kert hátsó részében egy újépítésű, de hagyományos kialakítású családi ház található. A terasz félig fedett, az épület tagolt és sok romantikus ablak és ajtó gondoskodik a belső terek fényellátottságáról. Az épület alja kőburkolatot kapott. Összességében egy klasszikus vidéki kúria hatását kelti, így az előtte elterülő kertet is ehhez a stílushoz terveztük és építettük meg.

Örökzöld sövényt ültettünk a szentendrei villakert oldalába

Takarásként sövényt telepítettünk kétoldalt a szomszédok felé, hogy a kert intimitását megőrizzük. A sövény örökzöld fenyőből, oszlopos növekedésű tiszafákból áll. Ez a növény bár viszonylag lassan növekszik, sötétzöld hátteret ad és kevés gondozással is beéri. A természetes hatás érdekében a növények alatt a gyomosodás ellen fenyőkéreggel takartuk a talajt.

A kertben kacskaringós, lágy vonalú kertrészleteket terveztünk. A házhoz vezető gyalogos út íves, a már kertben lévő idős diófa körül kerek magas ágyást alakítottunk ki és a sövények mellett hullámos vonalú, szabálytalan elrendezésű ágyásokat ültettünk be. A beültetett növénycsoportok között tágas zöld gyepet telepítettünk, a gyors használatba vehetőség érdekében természetesen gyepszőnyeggel alakítottuk ki ezt a felületet.

A régi fenyőt meghagytuk a kertben és puszpángokat ültettünk a sövény elé

Az idős fa körüli magas ágyásban és az épület előtt a vidéki, nemesi kerteket idéző puszpángokat telepítettünk és a ház széleire egy-egy oszlopos tuja került. Ez a villaépület neoklasszicista vonásait szépen erősíti. A télizöld növények közé másféle növényeket nem terveztünk be azért, hogy a szabályos, egyéni formájuk érvényesüljön.

Az épülettel összhangban a magaságyás, és az épület előtt elhelyezkedő kerekes kút burkolata terméskövekkel készült, a köveket habarcs fogja össze. Ez a burkolat régies és egyben elegáns hangulatot nyújt. A kerekes kút teteje modern, a ház tetejével megegyező fedést kapott, szép összhangot teremtve a ház és a kerti elem között. A gyalogút öntött beton elemekből áll. Az út színe összhangban van a ház teraszburkolatának színével.

A villakert minden eleme összhangban van egymással

A sövény melletti ágyásokba a hazai klímában jól fejlődő örökzöldek és télizöld növényeket ültettünk (pl. babérmeggy, levendula). A már ott élő diófák nemcsak ehető csonthéjas gyümölcsöt teremnek évről évre, hanem a fák alakja méltóságteljes, nyugodt hangulatot is kölcsönöz a kertnek.

Összességében egy mutatós, a klasszikus stílusú házat is kiemelő, jól átlátható és kihasználható kertet építettünk meg, melyet a helyi adottságokhoz igazítottunk.

Kis puszpángok tagolják a teret a villa bejárata előtt.