Hozzászólások (0)

Kertépítési tanácsok, ötletek

Amennyiben kertjének átépítéséhez, illetőleg új kertjének kialakításához szakemberek, így valamely kertépítő cég szolgáltatásait nem kívánja igénybe venni, hanem szabad idejében családi, baráti segítséggel saját maga végezné el a kivitelezést, úgy munkájának megkönnyítése és eredményessége érdekében javasoljuk megfogadni az alábbiakban írt szakmai tanácsainkat.

Mielőtt belefogna kertjének át-, illetve megépítésébe, mindenekelőtt vegye számba a kertben már meglévő - és a későbbiekben is megtartandó - elemeket, és ezen adottságokra (is) legyen figyelemmel elképzelései kialakításakor, tervei formálásakor. A kert kialakításánál az egyik legfontosabb szempont, hogy milyen funkciót szánunk kertünknek, mi mindenre szeretnénk használni azt. Célszerű összeírni mindent, amit el szeretnénk helyezni a kertben, majd ezen kívánságlistát össze kell hangolni a kert adottságaival, ide értve a kert fekvését, a talaj minőségét és szerkezetét, a kert benapozottságát és a jellemző szélirányt is.

Sokszor nem csak az egész kert megváltoztatásával lehet nagy eredményeket elérni, hanem a világítástechnika alkalmazásával, néhány újabb kertelem (tároló, kerti pihenő, sütögető, kapucsere) vagy a kert egyes nagy felületeinek (pl. gyep, kerítés, sövény) felújítása is kifizetődő és hatásos lehet.

Mérlegeljük azt is, hogy mennyi időt szánunk a kert fenntartására. Ha kevés az időnk, akkor inkább évelőket ültessünk egynyári és kétnyári növények helyett, illetve metszést alig vagy nem igénylő növényekkel telepítsük be kertünket.

 

Tapasztalataink szerint a kerttulajdonosok rendszerint azonnal "kész" kertre, vagyis dús és buja növényzetre vágynak. Ehhez minél nagyobb méretű növények ültetése lenne indokolt. Minthogy azonban a növények méretével arányosan növekszik azok beszerzési ára is, így a költségek csökkentése érdekében a legtöbben a közepes, vagy még inkább a kisebb méretű növények megvásárlása mellett döntenek. A kisebb méretű növények beszerzésekor és elültetésekor ugyanakkor nem szoktak gondolni arra, hogy a növények, mint ahogy elnevezésükből is egyértelműen következik, a későbbiekben még nőni, fejlődni fognak, így sokszor oly közel ültetik őket egymáshoz, hogy évek múltán az addig rendezettnek tűnő kertben a növények átláthatatlanul elburjánoznak és az agresszívebb fajták teljesen elnyomják a környezetükbe ültetett kisebb egyedeket. Sok növény elpusztul, feleslegesen.

egy kész zöldellő kert

Mindezek elkerülése érdekében, különösen akkor, ha a költségvetése nem engedi meg méretesebb, kifejlett növények megvásárlását, és a kertépítéshez kisebb méretű egyedek beszerzése mellett dönt, úgy már ültetéskor gondoljon a növények fejlődési ütemére, és a tőtávolságot, illetőleg az egyedszámot ennek megfelelően határozza meg, még akkor is, ha ezáltal kertje bujasága kezdetben elmarad eredeti elképzeléseitől, vágyaitól.

A növények kiválasztásakor legyen figyelemmel az adott fajta víz- és fényigényére, fagytűrő képességére egyaránt, és az adott növényt a kert megfelelő adottságokkal rendelkező részére ültesse el. Ennek megfelelően árnyéki növényt ne ültessen túlzottan napos részre és fordítva. A kevésbé fagytűrő egyedeket a kert minél védettebb részein próbálja elhelyezni, és szükség szerint gondoskodjon az adott növény fagy elleni védelméről, például az örökzöld magnóliákat télen javasolt betakarni geotextillel, vagy ehhez hasonló, a levegőt áteresztő, ezáltal a növény légzését lehetővé tevő anyaggal. A növények, fajták fejlődési ütemét, méretét ideiglenesen lehet metszéssel, kurtítással befolyásolni. A sokszor metszett, túl alacsonyan tartott növények előbb-utóbb „elfáradnak”, így hamar el is pusztulhatnak vagy betegessé válnak. Érdemes ezért inkább megfelelő méretűvé növekvő fajtát választani.

 

A kertépítés során bátran játsszon a formákkal! Így például a nadrágszíjtelek jóval szélesebbnek hat, ha keresztirányú elemekkel - támfallal, növényágyással, ferdén futó járdával - törjük meg a keskeny teret. Ha azonban a kert széles ugyan, ám hosszanti irányban rövid, úgy a sík terek (például az egybefüggő gyepfelületek), illetőleg a szinteltolások (támfalak, lépcsők), valamint a vonalas elemek (például sövények) egyaránt alkalmasak lehetnek arra, hogy hosszabbnak, térben mélyebbnek mutassák a kertet.

A kertépítésénél ne csak az esztétikumra, de a kert használhatóságára és fenntarthatóságára is ügyeljen! Gyermekek esetén a házból is jól látható helyen alakítsa ki a játszósarkot, játszóteret, lehetőség szerint természetes anyagokból készült játékok (csúszda, hinta, homokozó) felhasználásával. Napjaink kedvelt és divatos programja a kerti sütögetés barátainkkal, családtagjainkkal. A kerti sütő (grill terasz) kialakításakor gondoljon egyfelől a konyhából való könnyű megközelíthetőségre, valamint a sütő környékén a kerti világítás, áramvételi lehetőség, és esetlegesen a vízvételi lehetőség kiépítésére. Fontos megjegyezni, hogy sokszor a nagyobb utánjárás, a tartósabb anyagokból kialakított és megépített kertelemek később meghálálják a nagyobb befektetést. Az „olcsóbb” megoldások sokszor nem túl tartósak, így idejekorán újra egy kertfelújítás előtt találhatjuk magunkat, ami bosszankodással jár.

 

Az elkészült kert állandó változásban lesz. A mérnöki gonddal megépített kert folyamatosan fejlődik és az évszakok során is más és más képet nyújt. A beültetett növények közül egyesek sajnos óhatatlanul elpusztulhatnak, így cserére, pótlásra szorulnak. A folyton növekedésben lévő növények és gyepfelület állandó és rendszeres metszést, nyírást, ápolást igényel. A gyomok elleni küzdelem szintúgy végig kíséri a kert fejlődését, életét. Ne feledje! Csak a rendszeresen karbantartott kert képes megőrizni a frissen megépített kert esztétikai élményét. A kert ápolása, fenntartása során gondoljon a növényzet és a gyep tápanyag-utánpótlására is, ugyanis nem elegendő pusztán locsolni a növényeket, szükséges meghatározott időközönként tárgyával, műtrágyával "etetni" is őket.

A fenti tanácsok megtartását üde kertje fogja meghálálni!

Hozzászólások

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019