Hozzászólások (2)

Sorházi kertek – kis kertek tervezése, növényei

A kis kertek, sorházi kertek professzionális megtervezésében, és a jól tervezett kiskertek, sorházi kertek építésében Budapesten és Budapest környékén is nagy tapasztalatot szerzett cégünk, a Kertelünk Kft. az elmúlt 15 évben, így segítségünkkel Ön is könnyen elérheti, hogy a kis alapterületű kertje a méreteihez képest maximális hatékonysággal és szakértelemmel legyen megtervezve és kialakítva.

 

Sorházi-  kis kertek kialakítása

Manapság egyre több sorházzal, ikerházzal találkozunk Budapesten és más városokban is, különösen azok újépítésű részein. Ezen ingatlanokhoz legtöbbször egy kisméretű előkert és egy valamivel nagyobb, de alapvetően kisméretű hátsó kert tartozik. Nem könnyű feladat egy ilyen kis előkertnek funkciót adni, valamint a hátsó – szintén kis alapterületű - kertrész kialakítása akként, hogy az ne legyen túlzsúfolt. Emellett megnehezíti helyzetünket, hogy a kiskerteknél sokszor elveszik a meghittség, hiszen karnyújtásnyira veszik körül a szomszédok kertjei a mi kertünket.

Sorház színes virággal
Egy modern kis kert, kocsibeállóval

Mint minden kis kertnél, így például egy sorházi kertnél is fontos, hogy eldöntsük, milyen funkciót is szeretnénk zöldfelületünknek. Kialakíthatunk egy hangulatos teraszt, ahol családunkkal vagy barátainkkal élvezhetjük a meleg, nyári estéket, vagy egy egész évben színpompában tündöklő növényszigetekből álló kertet. Bármit is választunk fontos, hogy ne tömjük tele kertünket több, kisebb elemmel, mert így kertünket a sok dolog összeszűkíti, mind vizuálisan, mind funkcionálisan.

 

Sorházi kertek, kiskertek tervezése, növények kiválasztása

Kisebb alapterületű kertünk megtervezésénél lehetőleg nagyvonalú elrendezésben gondolkodjunk: így például ne válasszunk kisméretű bútorokat, burkolóanyagokat. Emellett lehetőleg olyan növényfajokkal díszítsük kertünket, amelyek habitusukkal, vagy színűkkel karaktert adnak. Amennyiben burjánzó kertet szeretnénk kialakítani, ami egész évben virágzik, ezt egy sorházi kert hátsó kertrészében elég nehéz kialakítani anélkül, hogy ne legyen túl tömött a sok növényfaj miatt. Viszont, ha engedünk az egész éves virágzásból és megelégszünk azokkal az évszakokkal, amikor több időt töltünk a kertben, akkor remek növénykompozíciót tudunk kialakítani, amit időről időre megújíthatunk egynyáriakkal és más virágágyi növényekkel, amelyeket akár cserepekben is kihelyezhetünk a párkányra vagy a teraszra.

mediterrán kis kert
Mediterrán hangulatú kis kert hátsó, pihenőrésze

Ha mégis maradunk a zsúfoltabb növénykompozíciók mellett, akkor több megoldás is van, amivel lágyíthatunk kertünk tömöttségén. Válasszunk ugyanabból az anyagból készült cserepeket, valamint egy- vagy legfeljebb kétféle típusú burkolatot. Kertünk határait jelölő falak vagy kerítések befuttatása, elrejtése növényekkel tágítják a teret, hiszen azt a látszatot kelthetik, hogy nincs vége a kertünknek. Emellett alkalmazzunk sötét színeket a kerti elemeknél (pl. kerítés), burkolatoknál, mert így mélyebb árnyékokat kapunk a kertünkben, ami ugyancsak szélesítik a teret. Kertünk mélyítését a növények elhelyezésével is elérhetjük, ha az előtérbe a nagyobb termetű, hátrébb pedig a kisebb levelű dísznövényeket ültetjük.

 

Sorházi kert angol mintára

Láthatjuk, hogy mennyi mindenre kell odafigyelni egy kisméretű kert kialakításánál. Cégünk megfelelő ismeretekkel rendelkezik, hogy az adottságoknak megfelelő kertet alakítson ki. 2007 tavaszán például arra kaptunk felkérést, hogy egy kis alapterületű sorházi telekből varázsoljunk egy olyan kertet, amely a család minden tagjának igényét kielégíti. Ennek megfelelően a kert sarkában egy mini játszótér került kialakításra, míg a szülők részére a kellő méretű zöldfelület meghagyása mellett egy grill teraszt építettünk.

tipkus sorházi kert
Egy tipikus sorházi kert tipegővel, kis pavilonnal és gyerekrésszel

ide fog kerülni a pavilon

Egy budai sorházi kert átadás előtt


Sorházki kert paravánnal
Majd ugyenez a kert, de már napfényben


tökéletes harmónia :)

Hozzászólások

Kovács Gabriella hozzászólása:
2018. május 23., szerda, 07:03
Tisztelt Kerttervező! Budakalászon épülő ikerházunk kertjének tervezésében szeretnénk segítséget kérni. Jelenleg még csak az építkezés folyik szeptember végi átadással. Mikor érdemes elkezdeni a kert, a kerti világítás, támfalak tervezését (terveztetését)? Esetleg érdemes már ebben az építési fázisban a helyszínrajz ismeretében egy konzultáció. A tervezést nehezíti, hogy a teleknek nagy a lejtése, ezért tartok tőle, hogy a vízelvezetés nehézséget okozhat a kerttervezésban ezért előre gondolkoznék, és a kerttervezéssel egy időben (vagy annak függvényében kellene terveztetni.Várom szíves válaszukat Kovács Gabriella
Nagy Andrea hozzászólása:
2013. november 24., vasárnap, 14:44
Nekünk is sorházi kertünk van. Nagyon nehéz megoldani, hogy minden elférjen egy ilyen picike kertben. Nálunk például nem sikerült olyan sövényt ültetni, ami teljesen eltakarná a szomszédot.. De természetesen örülünk ennek a kis kertnek mert egy asztal, kis sütögető és egy kis medence elfér. Nyáron minden este itt vacsorázunk. :)

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019