Modern kert

Modern kertek Minimalista kert Így dolgozunk

Ha igazi, XXI. századi, modern kertre vágyik, valami rendkívülire, ami eltér a szokásostól, a legjobb helyen jár. Az ágyások és gyepfelületek elhatárolásában megvalósítható modern vonalvezetés, a felületi vagy térformák megfelelő kiépítése, az élő és élettelen felületek (burkolatok) érdekes váltakozása, egy-egy modern növénytartó telepítése és természetesen a helyes növényválasztás mind - mind megfelelő eszköze a mai trendeket követő modern design kertek kialakításának, vagyis a modern stílusú kertépítésnek és tervezésnek.

Modern design a kerttervezésben

A modern kertek tervezésénél fontos szempont, hogy milyen a ház építészeti stílusa, hiszen kertünk összképében meghatározó a lakóépület és a hozzá tartozó épített elemek milyensége is. Ez persze nem jelenti azt, hogy kizárólag a minimalista, modern designban épült házakhoz lehetséges modern stílusú kertet tervezni, hiszen különféle tervezési trükkökkel könnyedén összekapcsolhatjuk a különféle stílusirányzatokat. De mitől is modern egy kert?

További képek a modern kertépítésről Letisztult formák, modern design a kertben

Egy modern kert tervezése során törekedjünk a világos, letisztult kompozíció kialakítására. Ezt egyszerűen elérhetjük a megfelelő növények, anyagok és kerti elemek megválasztásával és megfelelő elrendezésével, továbbá határozott vonalvezetések alkalmazásával. Egy modern stílusú kertben a geometrikus formájú kerti elemek, formára nyírt növények és világos-sötét kontrasztok a fő jellemzők. Amennyiben segítségre lenne szüksége, cégünk szívesen megtervezi leendő modern kertjét.

Kertépítés modern stílusban

A modern kertekben is érdemes kialakítani nagyobb összefüggő gyepfelületet, mely ismét csak a letisztult karaktert erősíti, emellett teret biztosít a szögletes formájú objektumoknak, világítótesteknek és egy-egy különleges, meghatározó növénynek is.

A modern kertépítés során a letisztult, egyenes vonalakkal megtervezett kerti építményeink, mint pl. teraszunk, virágágyásaink kialakításához válasszunk olyan modern hatást adó építőanyagokat, mint pl. látszóbetont, nemes acélt, Cor Ten lemezt vagy akár fa elemeket is. Napjainkban egyre több olyan modern stílusban épült kerttel találkozhatunk, ahol az eddig jellemző design építőanyagok mellett megjelentek az üveg vagy plexiüveg falak is.

Ugyanakkor tartsuk mindig szem előtt, a kevesebb néha több alapelvét. Ne helyezzünk kertünkbe mindenféle anyagot és formát, mert a várt modern hatás helyett, egy zsúfolt, nyugtalanító teret fogunk kapni.

Az ilyen letisztult stílusú kertekben fontos szerepet kapnak a színek is. Egy modern hangulatú kert fő színei a zöld, a fehér, a szürke és a fekete, valamint a bézs egyes árnyalatai. Ezek a színek alapvetően az egyszerűséget és a letisztultságot sugározzák. De egy-egy élénkebb szín becsempészésével, mint pl. egy piros fallal, erős kontrasztot hozhatunk létre a kert többi elemével, ami tovább erősíti a modern jelleget. Kertünkben fokozhatjuk a „dizájnhatást” növényeink, kerti elemeink megvilágításával, illetve modern stílusú kerti lámpákkal vagy különböző vízi elemekkel, mint pl. egy gömb csobogó vagy feszített víztükrű medence.

A modern stílusú kertek növényei

Növényválasztás során törekedjünk olyan cserjék és fák kiválasztására, amelyek lombformájúk, levélszínük vagy struktúrájuk miatt különlegesebbek. Ilyen extrémebb növény a japán juhar (Acer palmatum), mely lombkorona formájával és színével egyik fő pontja lehet kertünknek. Különlegesnek számít a foszló kérgű vöröskérgű nyír (Betula albosinensis septentrionalis) és a himalájai nyír (Betula utilis).

Ügyeljünk arra, hogy az ilyen egyedi cserjéket és fákat ne egy tömegbe ültessük, hanem szoliterként, és melléjük, a kompozíció lágyítása érdekében szabadon növő növényeket helyezzünk el, mint pl. árnyékliliomokat (Hosta), díszfüveket: törpe díszfüvet (Miscanthus sinensis ’Gold Bar’), tollborzfüvet (Pennisetum), valamint különböző talajtakaró évelőket. A modern kertek állandó és kedvelt lakója a puszpáng (Buxus), hiszen könnyedén kialakíthatunk belőle gömb formát vagy akár szögletes sövényeket is.

A modern kertstílushoz ajánlott növényfajtákról további hasznos információkat tudhatnak meg a jobb oldali menüben található Modern kert növényei című cikkünkben.

Mértani formák a modern kertben

A modern kertekben a letisztult kompozíciók, a határozott vonalvezetés, a geometrikus, szögletes formák, és a mértani alakzatok alkalmazása a jellemző. Ezek a megoldások nagyban hozzájárulnak a modern – minimál stílus megteremtéséhez a kert kialakítása során. Az általunk tervezett és épített modern kertekben a szögletes vonalvezetés mind az ágyások és a gyepfelületek elválasztásában, mind az ágyásokon belüli vonalvezetésben megjelenik, ahol is a különböző osztályú, típusú dekor kavicsok, vagy épp a mulcsozásra használt szerves anyagok közti váltakozásban érhetőek tetten a mértani formák.

Modern kertre vágyik?

Ha van konkrét elképzelése, ossza meg velünk nyugodtan, és mi megvalósítjuk. Ne szabjon gátat a fantáziájának! Játsszon nyugodtan a modern kerti elemekkel, formákkal.

Amint az a fenti munkáinkon is látható, ha nincs konkrét elképzelése, az sem lehet akadály, csak bízza ránk magát, és nem fog csalódni a végeredményben...

Pinterest gyűjteményünk