Hozzászólások (1)

Szabadtéri tűzhelyek

A hosszú, forró nyári estéken mindenki szeret sokáig kint időzni a szabadban. Ahogy vége a nyárnak és még kint lehet lenni a szabadban ismételten felértékelődnek a szabadtéri helyek. Az esti üldögélések színfoltja az éjszakai világítás illetve a tűzhelyek, a tűz látványa.

 

A tűz nemcsak megnyugtat, hanem világosságot és meleget is ad. Sokaknak elég a tűz látványa, mások boroztatnak és beszélgetnek, így pihenik ki a nap fáradalmait. Mások pedig a szabadtéri sütögetésben lelik örömüket.

Több írásunkban is említettük már, hogy manapság a modern kertépítészet a kertet (jellemzően a kis alapterületű, netán tetőkerti tereket), mint a lakás egy részének, a lakás folytatásának tekinti. Most néhány olyan példát mutatunk be, ahol a kert, a kerti tűzakóhelyek, mintegy az élettér folytatásaként lettek kialakítva.

 

Ez a tűzrakóhely egy aprócska kertben, egy támfal előtt lett kialakítva. Jól látszódik, hogy az építész ténylegesen kitolta a nappalit a szabad ég alá.

 

A következő képen gyakorlatilag egy fedél nélküli nappalit látunk. A teljes tervezés központi eleme a kandalló volt. Úgy lett kialakítva az egész ház és az udvar, hogy a külső- és a belső kandalló azonos kéményt használjon. Egy ilyen elrendezésben szinte egész évben nyárias meleg hangulat uralkodik, mind kint, mind bent.

 

Szintén egy eléggé egyedi elképzelés az apró udvar, a pihenő és étkező funkciók párosítására. Az egész kert tulajdonképpen ebből az alig 50 nm-es területből áll. A jobb helykihasználás miatt az asztal egybe lett építve a tűzrakó hellyel. (A kerti grillek cikkünkben bemutattunk már egy pár ilyen példát.)

 

Egy példa arra mit csináljunk, ha tényleg nagyon kicsi helyünk van. Tűzhely, medence és pihenőágy alig 30 nm-en.

 

Hozzászólások

Szalay Ildikó hozzászólása:
2018. április 01., vasárnap, 11:54
Tisztelt Cím, kültéri látvány tüzet szeretnék. Ennek a kivitelezésében szeretném a segítségüket. Szalay Ildikó 06306909369

Szóljon hozzá:

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019