Legjobb cikkeink a kültéri növények témakörben.

Virágok a sziklakertben

Évszakonként más és más növények virágoznak a sziklakertekben. A sziklakerti növények többségének virága tavasszal és nyár elején nyílik ki, de természetesen nyári és őszi virágzásúak is ismertek, amelyek hazánkban is jól telelnek.
tovább »

Sziklakerti növények: évelők, örökzöldek és társaik

A sziklakerti növények származásuk alapján kétfélék: természetes előfordulásukban eredendően magashegységi vagy kontinentális klimatikus helyen élnek.
tovább »

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták I.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: husánglevelű farkasfog, tollas celózia, észak-afrikai szulák
tovább »

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták II.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: kínai szegfű, kúszó pázsitszulák, kerti szalmarózsa
tovább »

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták III.

Balkonládákba ültethető egynyári növények: pelyvavirág, bíboros sétányrózsa, begyvirág
tovább »

Új nemesítésű, balkonládába ültethető egynyári növény fajták III.

Balkonládába ültethető egynyáriak: kék lobélia, sávoslevelű muskátli, kerti petúnia
tovább »

Fák és cserjék a balkonládákban

A kertépítés egyik speciális ágának is tekinthető balkonnövényesítés, illetőleg terasznövényesítés számos, erre alkalmas cserje és fa fajok szakszerű telepítését is magában foglalja.
tovább »

Évelők a virágládákban

Az évelő növények – szemben az egynyáriakkal - a fagyok beálltával sem pusztulnak el, hanem valamely föld alatti vagy feletti részükkel áttelelnek, s a következő év tavaszán újra kihajtanak és virágoznak.
tovább »

Fűszernövények a teraszokon 1

A konyhában használatos fűszernövények termesztése nem új keletű, de mostanság igen kedvelt és virágzó kertészkedési forma, legyen szó akár egy önálló konyhakerti rész kialakításáról a kertépítés során, akár a balkonládákban történő fűszernövény ültetésről a teraszokon.
tovább »

Fűszernövények a teraszokon 2

Napjaink népszerű, a konyhakertekben és teraszokon (virágládákban, balkonládákban) előszeretettel ültetett fűszernövény fajták bemutatását az alábbiakban folytatjuk.
tovább »

Növények károkozói

Növényvédelmi cikksorozatunkat folytatva, az alábbiakban mutatjuk be a növényi káros elváltozások harmadik nagy okcsoportjának számító állati kártevőket vagy más néven a növényi károkozókat.
tovább »

Növények betegségei

Az élettani eredetű elváltozások kiváltó okának megállapítása és így a probléma orvoslása azért nehéz, mert ezekben az esetekben nem találunk a növényen káro­sító állatot vagy például a gombás fertőzésre utaló jeleket.
tovább »

Növények kiválasztása

A növénytelepítési és ápolási munka kiindulópontja a helyes növényválasztás. De miért is állíthatjuk ezt? Azért, mert sok felesleges mun­kától és gondtól mentesíti magát az a kertészkedő, aki előzetesen felméri, hogy az adott helyen milyen növényeket lehet tartani, illetve az adott helyre milyen növényt érdemes telepíteni.
tovább »

Növényvédő szerek használata

Még a legnagyobb odafigyelés és leggondosabb ápolás mellett is előfordulhat, hogy növényeink valamelyike elégtelenül fej­lődik, a levelei sárgulnak vagy bebarnulnak, netán foltosodnak, vagy akár le is hullanak, esetleg az egész növény elpusztul.
tovább »

Nyári virágos növényfelületek

Magyarország időjárásában gyakori a nyári száraz és nagy, kánikulai meleg. Ilyenkor kevés virágos növényünk marad, amelynek formáját, színét és esetleges illatát is élvezhetnénk. A kertépítés során ezért külön ügyeljünk a helyes, minden évszakban megfelelően virágzó kertrészletek kialakítására.
tovább »

20 mediterrán kerti növény, melytől színárban úszik majd a kerted!

A mediterrán stílusú kertépítés és a mediterrán kert legfontosabb elemei természetesen maguk a növények, melyek közül sok valóban mediterrán származású. Ezek közül ismertetjük a Magyarországon is ültethető, többé-kevésbé fagytűrő növényeket.
tovább »

Dáliák – régről ismert nyári virágok

A régebben is ültetett, nyáron virágzó növény közül talán a dáliák fajtaszáma közelíti meg a rózsákét. Nagyanyáink kertjében is megtalálhatóak voltak, a büdöskével (Tagetes) és a petúniával együtt az egyik legkedveltebb, régen termesztett dísznövényünk.
tovább »

Gazdag virágzású, középmagas cserjék

A legtöbb kertben sok virágos növény található. Az emberek nem csak Magyarországon, hanem a világon mindenütt, különösen nagy becsben tartják a virágzó növényeket. Mindenkinek másmilyen ízlése van, így a nagyobb, de kevesebbet virágzó növényekért ugyanúgy rajonganak, mint a sok apró virágot nevelő növényekért. A cserjék között találunk olyanokat, amelyek kisebb és közepes méretű kertben is elférnek.
tovább »

Ültessünk mákot a kertbe

Mák, mint díszítő elem a kertben. Ültessük be és próbáljuk ki!
tovább »

Amit tavasszal érdemes ültetni: a balkon aranya

A balkon aranya, hivatalos nevén husánglevelű farkasfog (Bidens ferulifolia) Mexikóban és Észak-Amerika déli részén honos. Innen származik például a kukorica is, ennek megfelelően az igényeik is hasonlók: a növény a napfényben gazdag helyeken díszlik a legszebben.
tovább »

Talajtakaró növények a kertben


tovább »

Cserjék és fák a kertben


tovább »

A tavasz hírnöke: a hóvirág

Hazánkban kora tavasszal az első virágok között nyílnak a fehér hóvirágok, később a rokon tőzike virágzik. Ezek a növények az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartoznak.
tovább »

Amit a petúniákról tudni érdemes

A muskátlikat (Pelargonium) és petúniákat (Petunia) ültetik világszerte leggyakrabban balkonládákba. A kétféle növény tartása különböző. Alapvetően mindkét balkonnövény fényigényes, a kifejezetten napos helyeket kedvelik. A muskátli a kevesebb, de gyakori öntözést szereti. Afrikából, száraz körülmények közül származnak azok a fajok, amelyekből nemesítették a fajtákat mind az álló, mind pedig a futómuskátlik esetében.
tovább »

Ezek a legszebb modern kerti növények – válogass belőlük

Jelen írásunkban igyekszünk ízelítőt adni a modern stílusban épült kertek leginkább jellemző növényfajtáiról.
tovább »

3 érdekes gyümölcsféle, amit érdemes kipróbálni a kertedben

3 trópusi gyümölcsféle a tüskés uborka, a földicseresznye és a cassabanana mellyel különlegessé tehetjük a kertünket.
tovább »

Hogyan ültessük a balkonnövényeket?

Néhány tanács, hogyan ültessünk egynyári balkonnövényeket.
tovább »

Balkonnövények fenntartása

Néhány információ a balkonládák és növények szakszerű fenntartásáról.
tovább »

Gyors növekedésű és hálás virágok a kertben

Több olyan virágot is ültethetünk a kertépítés vagy kertfelújítás során, melyek relatíve gyorsan növekednek és nyáron szinte folyamatosan virágoznak. Többnyire a virágos növényeket kedveljük a kertben, a sok színes virág kedvezően hat a lelki állapotra.
tovább »

Tápanyagellátás a kertben

A kerti növények tavasztól őszig fejlődnek a legerőteljesebben, pontosabban akkor, amikor a hőmérséklet és a nedvesség viszonyok megfelelőek számukra. A kertnek különböző növényeit másképpen gondozzuk, vannak kevésbé és erősen metszett felületek, gyorsan és lassan fejlődő növények is. Mindezektől függ a megfelelő tápanyagellátás/utánpótlás is.
tovább »

Kora tavasszal virágzó cserjék a kertben

Magyarországon a tavaszt a hóvirág és a kerti hagymás növények virágzásával szoktuk párosítani. A lágyszárú növények mellett léteznek olyan fásszárúak is, amelyek korán szoktak virágozni. Ezek a növények esztétikai értékükön túl már korán, akár februárban is táplálékot adnak a beporzó rovaroknak, így rendkívül hasznosak is.
tovább »

Nyáriorgonák

Szinte mindenki könnyen fenntartható, szép és ápolt kertet szeretne. Azonban a legtöbb olyan dolog, amelyről azt gondoljuk, hogy könnyen és gyorsan fenntartható, éppen az ellenkezőjét bizonyítja be (pl. gyep, sziklakert). Természetesen léteznek olyan növények, melyek kevesebb gondoskodással is beérik: ezek közé tartoznak például a nyáriorgonák.
tovább »

Egészség a kertben? Ültessünk hagymát!

A kiskerti gazdálkodásban mindig szerepet kapnak a különböző hagymafélék (Allium nemzetség tagjai), amelyek legismertebb képviselője a vöröshagyma. A boltokban ezenkívül cserepes metélőhagymát, póréhagymát, fokhagymát lehet rendszeresen vásárolni. Ezek mellett még az európai konyha ismer hagymaféléket, amelyekkel hazánkban is érdemes megismerkedni.
tovább »

Természetes vitaminforrás lehet a kertünk!

Ültessünk olyan növényeket a kertünkbe, melyek nemcsak szépek, de természetes vitaminforrások is lehetnek!
tovább »

Ezek a legszebb kék virágú növények

A virágos növények között sok színt találunk, de talán a legritkábbak a kék színűek, amelyek sem lila, sem rózsaszínes árnyalattal nem rendelkeznek. Bemutatunk most néhány igazán KÉK színű növényt, amelyet Magyarországon is biztonsággal ültethetünk.
tovább »

Levendula a mediterrán kertben

A levendula mediterrán eredetű növény, amelyet előszeretettel ültetünk a mediterrán kert építése során, hiszen illata, színe és habitusa valódi mediterrán hangulatot ébreszt mindannyiunkban.
tovább »

10 legjobb szárazságtűrő mediterrán növény

Az elmúlt években egyre melegebb nyárral kellett szembesülnünk, ami nagy hatással van kerti növényeinkre, valamint vízfogyasztásunkra. A melegedésnek köszönhetően egyre népszerűbbek Magyarországon a mediterrán jellegű kertek, melyekbe szárazságtűrő növényeket szeretnének a kert tulajdonosok. Az alább bemutatott szárazságtűrő növényeket nyugodtan kiültethetjük naposabb, száraz helyekre is, biztosan nem száradnak ki.
tovább »

Tipikus mediterrán sövény – a babérmeggy

A babérmeggy (Laurocerasus officinalis syn. Prunus lauroserasus) Magyarországon nagyon kedveltté vált mediterrán hangulatú növény. Nagyobb méretű leveleivel, megjelenésével a mediterrán kertek egyik jellegzetes növénye, szinte kihagyhatatlan faja a mediterrán kertépítésben.
tovább »

Kankalinok – a tavasz egyik kedvenc kerti virága

Közeledik a tavasz, amikor is sok hölgy és kertbarát kap ajándékba – akár névnapra, akár Nők napjára egy cserép kankalint (primula hibridek). A növényházban nevelt növényeken sok a bimbó és a virág, nagyon sok színben kaphatók. Többnyire közepes cserépben nevelik őket és így jutunk hozzájuk. Fontos tudni erről a növényről, hogy szinte mind kertészeti hibrid, magról nevelték őket.
tovább »

Ők is tavasszal virágoznak: az orgonák

Április-májusban a magyar kertek egyik legfeltűnőbb színfoltja – és vágott virágként az anyák napjának már-már jelképe - az orgona. Kertépítési tevékenységünk során magunk is gyakran ültetjük a májusi vagy kerti orgonát (Syringa vulgaris), mivel egy erősen növekedő, hálás növény.
tovább »

Színek a mediterrán kertben

A mediterrán kert építése során a sok élénk- vagy épp sötétzöld lombú növény mellé sok-sok színes, igazán feltűnő virágú növényt célszerű ültetni, hogy a zöldes színvilágot, annak egyhangúságát ezáltal is megtörjük. Kiváló megoldás erre, ha meleg színtónusú virágokkal ültetjük be a mediterrán teraszok terrakotta kaspóit, a balkonládákat és az egynyári virágágyásokat. Külön öröm, ha ezek a virágok illatosak, és így a kertbe vonzzák a méheket és pillangókat is.
tovább »

Szárazságtűrő növények a kertben

Az utóbbi években sorban dőlnek meg a meleg-rekordok, és szélsőségesen alakul a csapadék eloszlása is. Mindezek mellé a nyári erős UV-sugárzás, valamint a gyakori légszárazság is társul. Ilyen környezeti tényezők mellett az érzékenyebb növények hamar elveszthetik a díszítőértéküket, a nagyon érzékeny növények pedig elpusztulhatnak.
tovább »

Mediterrán kerti növények, melyek biztosan nem fagynak ki a kertedből!

A magyarországi mediterrán kertek kialakításakor, a növények kiválasztásánál nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a mediterrán kerti növények egy része fagyérzékeny, amely a hazai téli időjárást, a fagyokat nem viselné el. Erre tekintettel most sorra vesszük, hogy a mediterrán kertek növényei közül melyek azok, amelyek kiültetésük esetén sem nem fagynak ki a magyarországi kertekben.
tovább »

Különleges színek a téli kertben

A kert az év mind a négy évszakában gyönyörködtet a maga szépségével. Munkáink során kifejezetten törekszünk arra, hogy az általunk tervezett és épített kert az év minden szakában díszítsen, így a kertben a színek (és tavasztól őszig az illatok) az évszakok váltakozásával kövessék egymást.
tovább »

7 legjobb és letesztelt sövénynövény

A sövények kertünk fontos részei: védenek a belátástól, a széltől és jó fajta választás esetén gyorsan növekszenek, könnyen karban tarthatóak, és emellett még esztétikusak is. Sokféle növény használható sövénynövénynek, ezekből most kiválasztottuk a tapasztalataink szerinti hét legjobban bevált fajtát.
tovább »

A legjobb tűlevelű fenyők a kertben

A nyári harsogó zöldek és az őszi gyönyörű lombszínváltás után beköszönt a nagy szürkeség időszaka: kevés a napsütés és rövidek a nappalok. Ilyenkor a kertben a télen is zöld növények üdítő látványt nyújtanak, melyek közül a fenyőfélék hosszú évtizedeken keresztül biztosan a kertünkben díszítenek.
tovább »

Címünk:
Kövessen minket:


Minden jog fenntartva! © 2007-2019